Vin banii de la Guvern. S-a dat startul depunerii cererilor de plată pentru anul 2024

APIA

APIA SURSĂ FOTO: Inquam Photos / George Călin

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a venit cu o veste bună pentru fermierii români. Instituția a dat startul depunerii cererilor de plată pentru anul 2024. APIA a explicat și cum se depune cererea.

Începe Campania de primire a Cererilor de Plată

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe joi, 4 aprilie, Campania de primire a Cererilor de Plată în anul 2024.

Fermierii vor putea să depună cererile de plată pentru intervențiile referitoare la sectoarele vegetal și zootehnic în anul 2024, în perioada 4 aprilie – 7 iunie.

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) demarează astăzi, 4 aprilie, Campania de primire a Cererilor de Plată în anul 2024. Astfel, în perioada 4 aprilie – 7 iunie, la Centrele APIA, fermierii vor putea depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024”, anunţă APIA.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se depune cererea?

Fermierii vor putea să își depună Cererea de Plată utilizând platforma IPA-Online conform instrucțiunilor de utilizare care pot fi găsite chiar în aplicație.

În cazul în care cererea de plată conține și intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul trebuie să se adreseze mai întâi responsabilului APIA pentru completarea declarației privind acest sector.

Ulterior, trebuie să completeze cererea pentru suprafață prin intermediul platformei IPA-Online.

Se va întocmi o singură Cerere de Plată chiar dacă se utilizează suprafețe de teren situate în diferite localități sau județe.

Atât persoana fizică, cât și persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, având același titular, vor depune o singură cerere de plată.

După expirarea termenului limită pentru depunerea cererii de plată, fermierii sunt obligați să notifice APIA în scris cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată și în documentele justificative, în decurs de 15 zile de la data modificării.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce trebuie să facă fermierii pentru a beneficia de bani?

Persoanele care nu sunt fermieri activi nu sunt calificate pentru plata aferentă suprafețelor sau animalelor neconforme.

Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau anuale trebuie să respecte normele privind condiționalitatea. Aceste plăți sunt sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală. De asemenea, sunt finanțate din fonduri europene.

Normele de condiționalitate trebuie respectate pe întreaga exploatație agricolă. Acest lucru include și suprafețele neeligibile sau cele care nu mai sunt utilizate în scopul producției. Respectarea normelor trebuie să aibă loc pe tot parcursul anului pentru care se face cererea.

La momentul depunerii Cererii, documentele care atestă disponibilitatea terenului agricol pentru fermier trebuie să fie în vigoare.

Fermierul și/sau autoritatea care a emis/atestat documentele sunt responsabile de legalitatea și valabilitatea acestora.

Fermierii au opțiunea de a semna Cererile folosind semnătura electronică.

Pentru a folosi semnătura electronică, fermierii trebuie să notifice funcționarul desemnat pentru gestionarea cererii prin mesaj telefonic sau prin e-mail. Este important ca semnătura electronică aplicată pe cererea de plată să fie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii.

În plus, angajamentele și declarațiile, care fac parte din cererea de plată, trebuie, de asemenea, semnate electronic la aceeași dată.

Înainte de a semna Cererea de plată pentru anul 2024, solicitanții trebuie să revizuiască din nou informațiile și documentele depuse.