APIA efectuează controale pentru cererile eșantionate
APIA reamintește fermierilor că, în această perioadă, inspectorii agenției și ai instituțiilor de specialitate delegate desfășoară controale la fața locului pentru cererile eșantionate, scrie agrointel.ro.
Campania de plată în avans începe din 16 octombrie.
Aceste controale sunt esențiale și se desfășoară conform OMADR nr. 292/16.07.2024 și Instrucțiunii nr. 16/1/05.07.2024.
Deși campania de depunere a cererilor a început cu o lună mai târziu decât în anii precedenți, termenul pentru finalizarea controalelor pe teren este 11 octombrie 2024, cu excepția controalelor pentru cerințele specifice, care se vor efectua în iarna sau primăvara anului următor.
Mai multe instituții sunt implicate în procesul de control, alături de APIA:
- Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) efectuează controale pentru verificarea respectării cerințelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 și SMR 9-11.
- Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) se ocupă de controalele pentru fermierii selectați în eșantionul de condiționalitate (SMR 7 și SMR 8) și M10 (Agromediu și Climă).
- Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) efectuează controalele delegate în sectorul zootehnic.
Numărul fermierilor selectați pentru control în 2024
Până la data de 6 august 2024, APIA a controlat aproximativ 31,87% din fermierii din eșantionul de control și 32,3% din totalul parcelelor de controlat. Refuzul fermierilor de a permite efectuarea controlului pe teren va duce la respingerea cererii de plată.
În campania 2024, pentru control clasic pe teren în sectorul vegetal, au fost selectați 7.912 fermieri, iar pentru sectorul zootehnic, 5.356 fermieri.
Pentru controlul pe teren privind condiționalitatea, au fost selectați 1.314 fermieri.
Sprijin financiar în valoare de 2,97 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna mai 2024.
Suma autorizată la plată este în valoare de 2.979.925,12 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.
APIA reamintește că termenul limită până la care rentierii agricoli ori împuternicitul/mandatarul/curatorul, pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă este data de 02 septembrie 2024.