S-a aflat calendarul APIA pentru plățile subvențiilor pe cap de animal în luna septembrie. Pentru crescătorii de animale care solicită subvenții APIA în acest an, respectarea termenelor limită pentru luna septembrie este esențială pentru a fi eligibili pentru plată.
Toate cererile de plată, angajamentele și declarațiile pentru sectorul zootehnic, precum și declarația privind acordul fermierului pentru închiderea cererii de către funcționarul APIA, trebuie completate și semnate de solicitanți până la data de 30 septembrie 2024.
De asemenea, este important de menționat că perioada de pășunat pentru bovine, ovine și caprine se încheie în luna septembrie, conform agroinfo.ro.
Data la care expiră perioada de 100 de zile pentru reținerea ovinelor
Pentru ovine și caprine, efectivul de femele pentru care se solicită ANTZ 9 trebuie să fie menținut în exploatațiile cu cod ANSVSA specificate în cererea de plată pe durata perioadei de reținere de 100 de zile. Perioada de reținere se încheie pe 20 septembrie 2024, inclusiv, aceasta fiind data-limită pentru menținerea animalelor în exploatațiile respective.
Animalele sunt eligibile pentru plată chiar dacă, până la finalul perioadei de 100 de zile:
- au intrat în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar
- sau în/din exploatațiile asociațiilor, cooperativelor sau grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.
Cum calculează APIA suma pentru crescătorii de bovine
E vorba de cei care au accesat eco-schema „Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate” – Intervenția PD-27 din PS 2023-2027
Conform Ordinului MADR 278/2024, APIA calculează suma pe care o primesc crescătorii de bovine care beneficiază de eco-schema PD-27 după cum urmează:
a) Sprijinul acordat. Se calculează pe baza efectivului de animale estimat de beneficiar în cererea de plată pentru fiecare exploatație înregistrată cu cod ANSVSA în BND, pe perioada unui an de angajament. Sprijinul nu se acordă pentru un efectiv mai mare decât cel estimat.
b) Depășirea estimării. Dacă efectivul de animale estimat în cererea de plată este mai mare decât efectivul solicitat în decontul anual, nu se aplică sancțiuni. Valoarea sprijinului se calculează pe baza efectivului anual solicitat în deconturile justificative.
Baza de calcul și suma finală
c) Baza de calcul. Efectivul anual eligibil reprezintă baza de calcul pentru stabilirea sumei de plată fără penalizări. Ea e exprimată în euro sau lei.
d) Efectivul eligibil. Pentru eco-schema PD-27, efectivul eligibil la plată este determinat din decontul anual pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA, pe durata unui an de angajament. Efectivul eligibil, bazat pe documentele justificative, nu poate depăși efectivul solicitat în decont.
e) Suma finală. Suma eligibilă la plată, exprimată în euro sau lei, se stabilește după aplicarea tuturor reducerilor și sancțiunilor, dacă este cazul.
f) Calculul efectivului eligibil. Se calculează scăzând din efectivul solicitat în decontul anual efectivele neeligibile, cum ar fi animalele sacrificate din necesitate și mortalitățile.
g) Utilizarea exploatației. Beneficiarii plății compensatorii aferente eco-schemei utilizează o exploatație cu cod ANSVSA amplasată pe pășune.
h) Efectivul neeligibil include animalele incluse în deconturile justificative pentru PD-07 sau PD-08 în același an de angajament. Calculul sancțiunilor se realizează la nivel de exploatație cu cod ANSVSA.