APIA, păţi de peste 41,5 milioane lei în două zile pentru Campania 2023

Între 22 iulie 2024 – 23 iulie 2024, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în valoare de 41,51 milioane de lei. Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) au fost realizate plăţi în valoare de 5,86 milioane de lei.

Din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au fost realizate plăți în valoare de 29,75 milioane de lei. Aproximativ 5,9 milioane de lei sunt cofinanţare de la bugetul naţional (BN1).

Pentru Campania 2023, plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro. Plățile pentru intervențiile finanțate din FEADR şi BN1 se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

terenuri pentru agricultură
SURSA FOTO: Dreamstime

Despre FEGA

Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) este un fond creat de Uniunea Europeană (UE) pentru dezvoltarea agriculturii statelor membre.

Începând cu data de 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanțate din FEGA. FEGA suportă următoarele costuri în contextul colaborării dintre statele membre și UE:

  • reglementarea și sprijinirea piețelor agricole;
  • plăți directe către agricultori în cadrul Politicii Agricole Comune;
  • contribuția financiară a UE pentru campanii de informare și promovare a produselor agricole pe piața internă și în alte țări, gestionate de statele membre cu programe aprobate de Comisia Europeană;
  • finanțarea programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, conform articolului 23 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, și măsurile pentru controlul bolilor animale și pentru menținerea încrederii consumatorilor, așa cum sunt prevăzute în articolul 155 din același regulament.

FEGA finanțează direct următoarele:

  • promovarea produselor agricole, realizată fie de Comisia Europeană, fie prin organizații internaționale;
  • măsurile necesare pentru conservarea, caracterizarea, colectarea și utilizarea resurselor genetice agricole în conformitate cu legislația comunitară;
  • dezvoltarea și menținerea sistemelor informatice de contabilitate pentru agricultură;
  • sistemele de cercetare agricolă, inclusiv investigațiile privind structura exploatațiilor agricole.

Despre FEADR

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) este un instrument de finanțare parte din al doilea pilon al Politicii Agricole Comune a UE și unul dintre Fondurile Europene Structurale și de Investiții.

FEADR are ca scop întărirea agriculturii, sectorului forestier și zonelor rurale din UE. Sprijinul oferit de FEADR poate fi acordat prin granturi și instrumente financiare.