Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat condițiile ce trebuie respectate pentru acordarea sprijinului financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic. Despre ce este vorba mai exact?
Anunț de la APIA pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis o informare importantă privind condițiile pe care fermele de animale, în special exploatațiile de bovine, trebuie să le respecte pentru a accesa eco-schemele acordate sectorului zootehnic în Campania 2024.
Condiții și obligații pentru accesarea eco-schemelor
APIA a subliniat câteva condiții esențiale și excepții în acordarea sprijinului financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic:
- Eco-schema „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat”
- Solicitanții trebuie să depună până la 31 iulie 2024 decontul justificativ și documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice pentru activitatea de creștere și îngrășare desfășurată între 1 ianuarie și 30 iunie 2024. Aceste cerințe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 106/2024.
- Efectivele de bovine pentru eco-schemele „PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” și „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat”
- Animalele care nu respectă condițiile superioare de bunăstare în perioada 1 ianuarie 2024 până la data depunerii cererii de plată nu vor fi eligibile la plată, dar nu vor fi sancționate. Această perioadă este considerată perioadă de adaptare, conform Ordinului MADR nr. 278/2024.
- Eco-schema „PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate”
- Solicitanții care nu au declarat în cererea de plată codul exploatației cu RO ANSVSA amplasată pe pășune trebuie să depună formularul de modificare tip M5 pentru a completa acest cod al exploatației unde sunt transferate animalele pe perioada de pășunat, scrie agrointel.ro.
Plăți pentru anul de cerere 2023
APIA a efectuat în perioada 22-23 iulie 2024 plăți pentru anul de cerere 2023 în valoare totală de 41,51 milioane de lei (8,38 milioane de euro). Sumele provin din diferite surse de finanțare.
Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) au fost realizate plăți în valoare de 5,86 milioane de lei (1,18 milioane de euro), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – 29,75 milioane de lei (6,01 milioane de euro), iar o sumă de aproape 5,9 milioane de lei (1,19 milioane euro) reprezintă cofinanțare de la bugetul național (BN1).
Pentru Campania 2023, plățile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar cele din FEADR și BN1 se fac în lei la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro, a precizat APIA.