Noul Executiv de la Berlin este nemulțumit de o aplicație extrem de populară și cere ca aceasta să fie interzisă la nivel european. Aplicația, care are parte de o popularitate în creștere, este deja folosită de mulți români.
Aplicația care ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană! Mulți români o folosesc deja
Aplicația Telegram ar putea fi interzisă la nivelul Uniunii Europene, după ce noul ministru german al Justiției, Marco Buschmann, a declarat că ceea ce este difuzat pe aplicație este ”dezgustător, indecent și criminal”, notează publicația RMX.
Ministrul german al Justiției nu este singurul care critică aplicația de mesagerie. Mai multe personalități din noul Executiv de la Berlin sunt de părere că aplicație ar trebui interzisă, susținând că aceasta este un vector pentru dezinformare, asta în contextul în care în urmă cu un an, publicația Deutsche Welle, susținută financiar de Guvernul german, lăuda faptul că Telegram nu a putut fi cenzurată sau controlată de Guvernul din Belarus, pe fondul protestelor împotriva fraudei electorale din 2021.
Revenind la Marco Buschmann, el susține că o măsură luată la nivelul Uniunii Europene ar conta mai mult pentru fondatorii aplicației, decât măsurile luate de fiecare stat în parte.
„Dorința mea este să nu luăm o cale specială în Germania, ci mai degrabă să creăm un cadru juridic european comun care să ne permită să luăm măsuri împotriva urii și agitației pe Internet”, a declarat ministrul german al Justiției.
Cu toate acestea, el a recunoscut că, indiferent dacă blocul comunitar ar pune sau nu restricții în ceea ce privește aplicația Telegram, problema dezinformării și a conținutului extremist va continua să existe pe internet, subliniind că ”radicalii vor găsi căi noi și platforme”.
Dorința de a interzice Telegram s-a intensificat
Presa internațională notează că apelurile politicienilor s-au intensificat în ceea ce privește interzicerea aplicației, după ce autoritățile au arestat, în noiembrie anul trecut, un grup mic de extremiști-militanți anti-vacciniști la Dresda. Potrivit informațiilor de atunci, aceștia ar fi complotat pentru a-l ucide pe Michael Kretschmer, premierul landului Saxonia. Sursa anterior citată scrie că grupul a complotat pe Telegram.
După raidurile poliției, mai mulți politicieni germani au cerut ca Telegram să nu fie privită doar ca o aplicație de mesagerie, ci și ca o rețea de socializare care trebuie să respecte reguli mai stricte în ceea ce privește moderarea conținutului.
De cealaltă parte, cofondatorul aplicației, Pavel Durov, a declarat că aplicația elimină toate canalele care amenință violența directă, în timp ce rămâne o platformă deschisă pentru libera exprimare.
De asemenea, Oficiul Federal de Justiție a inițiat două proceduri împotriva Telegram pentru încălcarea legii, însă reprezentanții aplicației nu au oferit niciun răspuns.