Cum pot fi evitate blocajele în trafic sau radarele de pe şosele? Compania AROBS Transilvania Software a dezvoltat o aplicaţie care îşi propune să creeze o comunitate de şoferi la nivel naţional, dornici să contribuie la anunţarea evenimentelor din trafic. Soluţia SpeedTraps este gratuită şi se poate instala pe orice smartphone iPhone, Android sau Nokia, cu Internet activat.
Noutatea acestei aplicaţii, constă în faptul că şoferii vor putea comunica între ei informaţii legate de trafic. Astfel, ei vor raporta în timp real evenimente precum: accidente, blocaje în trafic, existenţa de patrule de poliţie şi amplasarea unor noi camere radar fixe sau mobile. De asemenea, vor avea posibilitatea să voteze evenimentele semnalate de către alţi conducători auto, să confirme sau să infirme alertele acestora. Toate avertizările se vor putea trimite şi prin reţelele de socializarea Twitter si Facebook.
“Încercăm prin intermediul acestei aplicaţii să creăm o comunitate de şoferi, ei fiind cei care vor ajuta în acest fel la dezvoltarea reţelei. Acesta este şi motivul pentru care, în Romania, aplicaţia este gratuită“ a declarat Voicu Oprean, Director General AROBS Transilvania Software.
Pentru a emite avertizări audio şi vizuale pe smartphone, aplicaţia are nevoie doar de conexiune la internet şi funcţia GPS sau A-GPS. Traficul estimat este de câţiva KB pe zi, în funcţie de utilizarea hărţii din aplicaţie şi de numarul de evenimente de trafic raportate. Dacă avem în vedere preţurile tot mai reduse practicate de operatorii de telefonie mobilă din România pentru abonamentele la internet, acest trafic generează costuri minore de utilizare.
Pentru cei care nu au conexiune la internet pe smartphone, aplicaţia va emite avertizări doar pentru camerele radar fixe din baza de date preinstalată. Deşi în România numărul acestor camere radar fixe este mic, în străinătate acestea sunt destul de numeroase iar amenzile foarte mari.
Varianta gratuită pentru conducătorii auto din România poate fi downloadată utilizând site-ul de prezentare a aplicaţiei www.alertesoferi.ro.
De la lansarea pe plan extern din martie 2010, şoferii din Marea Britanie s-au arătat cei mai interesaţi de aplicaţia dezvoltată de AROBS Transilvania. Peste 15.000 de utilizatori folosesc în momentul de faţă această aplicaţie şi contribuie la schimbul de informaţii din trafic. “Explicaţia pentru acest fapt este dată de numărul ridicat de camere radar din Marea Britanie dar şi al amenzilor mari care se aplică în această ţară pentru viteză”, a afirmat Voicu Oprean.
În acest moment, SpeedTraps se află pe locul 1 in România pe Apple Store la secţiunea Navigaţie şi în Top 10 cele mai descărcate aplicaţii de pe Apple Store în Marea Britanie, la aceeaşi secţiune.