Aplicația TikTok ar putea fi folosită de regimul de la Beijing în scop de spionaj. Aceasta este deținută de compania ByteDance, cu sediul în capitala chineză.
TikTok ar putea fi complet interzis, din cauza suspiciunilor de spionaj
O comisie a Congresului SUA susține o lege prin care președintele să poată interzice platforma pentru angajații statului, în timp ce mai mulți senatori au introdus amendamente pentru a o interzice în întregime.
Canada a anunțat deja că se va alătura inițiativei Statelor Unite de a interzice TikTok de pe dispozitivele guvernamentale, iar Comisia Europeană și Parlamentul European a interzis deja aplicația de pe telefoanele personalului.
TikTok a negat, până în prezent, că datele din aplicație ar fi fost accesate de guvernul Chinei. Pe de altă parte, există țări care au exclus interzicerea aplicației, ca de exemplu Marea Britanie.
Platforma are peste 80 de milioane de utilizatori activi numai în SUA.
Aplicația TikTok este prezentă în peste 150 de țări și are peste un miliard de utilizatori. În România, este utilizată de aproape 6 milioane de persoane.
De ce este considerată periculoasă aplicația TikTok?
Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a explicat de ce platforma TikTok este considerată atât de periculoasă de țările din Europa și din America de Nord.
„În urma unor studii, a rezultat faptul că aplicația accesează multiple zone din echipamentele din telefoanele utilizatorilor, ca de exemplu, locația, acces total la calendar și la lista de contacte.
Conform studiilor făcute de mai multe companii de securitate cibernetică, s-a constatat faptul că aceste date sunt trimise către diverse servere din întreaga lume, printre care și niște servere în China.
Practic, există dovezi că aplicația colectează și trimite mai departe date pe diverse servere în lume.
Aplicația TikTok nu este periculoasă doar din punctul de vedere al furtul de date, ci și prin faptul că servește, prin algoritmul pe care îl are în Europa și SUA, un conținut diferit de cel pe care îl deservește în China.
Copiii din China văd pe această aplicație lucruri benefice, pe când, în Europa, apar filmulețe care conduc în derizoriu, glume, păcăleli, înșelătorii”, a declarat acesta, informează Antena 3 CNN.