Compania Uber, fondată în martie 2009 de Travis Kalanick şi Garett Kamp şi care are sediul la San Francisco, vrea să fie cea mai mare companie de transport privat din lume. Start-up-ul a închis joi un nou capitol de finanţare, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, iar investitorii evaluează compania la 40 de miliarde de dolari.
Teoretic, prin aplicaţia Uber, orice şofer poate să devină taximetrist, iar plata pentru călătorie ar fi achitată din contul clientului, urmând ca firma să-şi oprească un comision.
Trebuie sa ne conectăm telefonul la Internet si GPS, apoi stabilim adresa la care vrem să vină o maşină. Software-ul na pune imediat în legatura cu cel mai apropiat şofer. Cand soseste vom primi un mesaj. La finalul călătoriei trebuie să selectăm: Călătorie terminată! Mai rămâne doar plata.
Tariful se calculează în funcţie de distanţa parcursă, de viteză şi condiţiile de trafic. La destinaţie, pasagerul nu plateste nimic fizic. Banii sunt transferaţi direct din contul clientului în depozitul şoferului. Șoferii își primesc banii într-un depozit și au dreptul la o anumită cotă din nota de plată, restul rămânând companiei.]
Tot atunci putem să dăm o notă şoferului. În acest mod, firma americana ii poate elimina pe şoferii incorecţi sau nepoliticoşi. Dacă la început, oricine poate deveni şofer la Uber, reprezentanţii companiei suţtin că îi dau la o parte pe cei care pun în pericol securitatea pasagerului.
Compania Uber nu lucrează cu companii de taxi obișnuite, ci cu companii de transport și cu șoferi individuali. Șoferii înscriși în aplicație pot munci când vor și cât vor.
Cu cât Uber a devenit mai popular şi a acaparat tot mai mulţi clienţi, taximetristii traditionali au devenit tot mai nemultumiţi. În Statele Unite, dar şi în câteva ţări europene cum ar fi Anglia, Franţa sau Germania taximetriştii au iesit în strada, protestând pentru că şoferii Uber nu se supun legilor taximetriei şi nici nu plătesc taxele specifice.
Potrivit legii, în România este interzis ca un şofer să transporte persoane fără să aibă autorizaţie. Iar în cazul în care aceşti şoferi sunt prinşi că iau pasageri contracost, sunt pasibili de o amenda de până la 5.000 de lei.
Aplicatia Uber este prezenta în 45 de ţări şi peste 100 de oraşe din toata lumea. În San Francisco, de exemplu, preţul de pornire oferit de Uber este de numai 2,20 de dolari, faţă de 3,50 la taxiurile tradiţionale. Totusi preţul pe kilometru parcurs este cu 35 de centi mai mare.