În ultimii ani, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile, care se adresau unor arii terapeutice de bază, precum bolile cardiovasculare, au dispărut de pe piață, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Un raport al Băncii Mondiale arată că România ocupă primul loc în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media de la nivelul Uniunii Europene de 43 la 100.000 de locuitori.
“O taxă clawback zero pentru medicamentele generice, esențiale, este acum imperativ necesară pentru păstrarea accesului la tratamentele esențiale. Înțelegem limitările bugetare și am propus în ultimii ani Guvernului implementarea treptată a acestei soluții, prin introducerea mai întâi a unei taxe clawback diferențiată, dar nu am primit niciun răspuns,” a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.
APMGR atrage atenția că, în acest moment, producătorii de medicamente sunt cei care finanțează prin taxa clawback introducerea de noi medicamente inovatoare pe lista. Dar această politică, aplicată nediferențiat producătorilor de inovative şi celor de medicamente generice, esențiale, nu face decât să ducă la disparţia de pe piață a medicamentelor esenţiale. “Medicamentele esențiale, ieftine sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe, care să poată susține taxa clawback, iar pacienții se află pur și simplu în imposibilitatea de a-și asigura tratamentul de zi cu zi,” a adăugat Damian.
Potrivit APMGR, eliminarea taxei pentru medicamentele generice, măsură implementată deja în alte state europene, nu numai că e singura cale pentru oprirea dispariției medicamentelor esențiale pentru pacienți, dar ar asigura şi supraviețuirea industriei locale producătoare de medicamente, care produce exclusiv medicamente generice. “Vorbim de 8.000 de locuri de muncă în industria farmaceutică locală, 15.000 de locuri de muncă în industriile conexe și de o contribuție de 1,5% la PIB,” a adăugat președintelui APMGR.