"Primim numeroase semnale de alarmă din teritoriu de la producătorii de mobilă, membri ai APMR, care denunţă creşterea exagerată la licitaţiile şi achiziţiile de masă lemnoasă a preţului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebeş. Materia primă lemnoasă autohtonă, utilizată şi transformată de firma Holzindustrie Schweighofer în cherestea, este exportată ca atare în Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, îngreunând şi blocând posibilitatea de aprovizionare a producătorilor de mobilă şi alte produse finite din lemn de pe piaţa autohtonă', apreciază conducerea APMR.

Cea mai mare parte a industriei mobilei din UE este formată din IMM-uri, iar sectorul mobilei din România nu face excepţie.

"Ponderea mare a IMM-urilor înseamnă o forţă de licitare a resurselor mult mai mică decât cea a unui operator din industria lemnului de talia firmei Holzindustrie Schweighofer. Lipsa unor reglementări care să protejeze industria autohtonă a mobilei a propulsat Holzindustrie Schweighofer într-o poziţie în care îşi permite să ofere preţuri exagerate firmelor care exploatează masa lemnoasă pentru a avea asigurat necesarul de material lemnos. Bulgaria, deşi ţară membră a Uniunii Europene, a luat măsura interzicerii temporare, pe o perioadă de 3 luni, a exportului de buşteni începând cu data de 10 martie 2015, având ca obiectiv stoparea exploatării forestiere ilegale şi sprijinirea producătorilor care creează produse cu valoare adăugată, iar pentru viitor se au în vedere şi alte măsuri pentru restricţionarea exporturilor de materii prime, cum ar fi schimbări în legea TVA-ului', a spus preşedintele APMR, Aurica Sereny.

Un alt aspect negativ, care contribuie la agravarea dificultăţilor economice cu care se confruntă producătorii de mobilă este, conform APMR, posibilitatea de schimbare cu uşurinţă pe parcursul de la sursă la destinaţie a structurii sortimentale a masei lemnoase achiziţionate în funcţie de calitate şi dimensiuni pe specii, urmare a vânzării acesteia pe picior, adică prin apreciere, fără a se măsura şi a se cântări riguros masa lemnoasă la momentul achiziţiei.

Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicităţii, pe 27 aprilie, filmări care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, acceptă cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie, însă compania susţine că în procesul de achiziţionare a buştenilor respectă legile şi reglementările în vigoare şi anunţă că va demara o anchetă internă şi va lua decizii în consecinţă.

EIA a prezent, într-o conferinţă de presă, înregistrări video realizate cu camera ascunsă, în care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. Oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul şi au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantităţi suplimentare de lemn.

La rândul său, compania susţine că respectă legislaţia în vigoare şi promite că va demara o anchetă internă.

Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajaţi în unităţile de producţie din România. Holzindustrie Schweighofer menţionează că, în perioada 2002 – 2015, a investit în România 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro în ultimii doi ani.

AGERPRES