Un raport recent al ONU avertizează asupra consecințelor devastatoare pe care le-ar avea canicula asupra omenirii, dacă încălzirea globală continuă necontrolată.
Modelele climatice anterioare au sugerat că va fi nevoie de aproape un secol de poluare continuă cu carbon pentru a genera valuri de căldură care depășesc limita absolută a toleranței oamenilor.
Adevărul despre încălzirea globală
Dar proiecțiile actualizate avertizează asupra unor valuri de căldură ucigătoare, fără precedent, potrivit unui raport al Grupului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC), obținut de AFP înainte de lansarea din 2022.
Raportul grupului consultativ al ONU în domeniul științelor climatice prezintă o imagine sumbră și dezastruoasă a unei planete care se încălzește, potrivit France24.
Dacă lumea se încălzește cu 1,5 grade Celsius, cu 0,4 grade peste nivelul actual, 14% din populație va fi expusă la valuri de căldură severe cel puțin o dată la cinci ani. Aceasta este „o creștere semnificativă a caniculei”, se arată în raport.
Miliarde de oameni afectaţi
Creșterea cu jumătate de grad ar afecta alte 1,7 miliarde de oameni. Cele mai lovite vor fi metropolele din state în curs de dezvoltare, care generează căldură suplimentară, de la Karachi la Kinshasa, din Manila la Mumbai.
Nu doar gradele din termometru vor face diferența. Căldura devine mai ucigătoare atunci când se combină cu umiditatea crescută.
Cu alte cuvinte, este mai ușor să supraviețuiești într-o zi cu temperatură ridicată dacă aerul este uscat, decât într-o zi cu temperatură mai scăzută, dar cu umiditate foarte ridicată.
Valurile de căldură puternice din emisfera nordică din anul 2019 – al doilea cel mai cald an înregistrat pe planetă – au cauzat, de asemenea, un număr mare de decese.
Cercetările efectuate de Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) raportează puțin peste 300.000 de decese cauzate de căldură în întreaga lume în 2019.
Aproximativ 37% din decesele cauzate de căldură, peste 100.000 pot fi atribuite încălzirii globale, potrivit cercetătorilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine. În țări ca Brazilia, Peru, Columbia, Filipine, Kuweit și Guatemala procentul a fost de 60% sau mai mult. Cele mai multe dintre decese au fost cauzate, probabil, de accidente vasculare cerebrale provocate de căldură, infarct miocardic și deshidratare.
În consecință, căldura extremă și schimbările climatice vor consolida inegalitatea existentă la nivel mondial. Și tot mai mulți oameni vor emigra din regiunile cele mai afectate de temperaturile extreme.
„Consecințele economice, sociale și medicale ale stresului cauzat de caniculă vor îngreuna combaterea sărăciei și promovarea dezvoltării umane. În consecință, obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU vor fi mai greu de atins”, conchide raportul.
Experții spun că efectele devastatoare ar putea fi evitate dacă încălzirea globală va fi limitată cât mai aproape de 1,5 grade Celsius, în conformitate cu Acordul de la Paris.