Spre deosebire de un război, o pandemie sau o criză economică, nu este vorba de un dezastru de care ne putem recupera în câteva decenii, scrie preotul american catolic Thomas Reese, într-un articol din Washington Post.
Publicăm mai jos cele mai importante pasaje din acest text.
Mulţi oameni cred că avertismentele mai pot fi încă ignorate
Din păcate, majoritatea oamenilor privesc experții în climă drept Cassandre ale căror avertismente pot fi ignorate. „Sigur, este mai cald; sigur, incendiile pădure se dezlănțuie, da furtunile sunt mai mari. Dar există alte îngrijorări care ne apasă”, este răspunsul majorității oamenilor. Prin urmare, politicienii nu sunt dispuși să ia decizii majore care ne vor salva de la apocalipsa viitoare.
Raportul Grupului interguvernamental ONU privind schimbările climatice, publicat la 9 august arată că încălzirea globală nu mai este o teorie, ci o realitate dovedită. Lumea a ajuns cu 1,1 grade Celsius mai caldă decât era înainte de Revoluția Industrială și este pe cale să urce cu încă o jumătate de grad până la începutul anilor 2030. Acest lucru se datorează utilizării de către om a cărbunelui, petrolului și gazului. Dacă vom atinge 2 grade peste nivelurile preindustriale, vom asista la schimbări cataclismice ale mediului.
Preocuparea pentru mediu trebuie să fie esenţială pentru creştini, spunea Papa Francisc
Știința ne spune ce a fost până acum și ce se va întâmpla. Știința ne spune, de asemenea, cum să oprim dezastrul. Trebuie să nu mai emitem CO2 în atmosferă și alte gaze cu efect de seră. Așa cum ne-a învățat Papa Francisc în enciclica sa din 2015, „Laudato Si”, aceest lucru va necesita o schimbare individuală și sistemică și va necesita sacrificii pe o scară uriașă.
În prezent, acest lucru pare imposibil din punct de vedere politic, deoarece nu există un sentiment de urgență în rândul oamenilor. Dacă însă nu putem răspunde la o criză pe care o putem anticipa acum, cum vom răspunde la o criză în viitor, pe care prea mulți o refuză să o vadă?
După cum spunea Papa Francisc, preocuparea pentru mediu nu mai poate fi un aspect opțional sau secundar al creștinismului. Trebuie să fie esențial pentru creștini. Trebuie să ne îngrijim de creația lui Dumnezeu. Să protejăm Pământul și tot ce trăiește pe el. În caz contrar, copiii și nepoții noștri vor experimenta Apocalipsa.
Sursa foto: Dreamstime