Cel mai amplu raport referitor la schimbările climatice întocmit vreodată a fost dat publicităţii. Denumit “Cod roșu pentru umanitate”, raportul a fost întocmit de grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC).

Fenomenele extreme ce răvăşesc planeta ar putea deveni o normalitate

Raportul publicat luni, 9 august, a fost amânat cu un an de zile din cauza pandemiei de coronavirus. Experţii consideră că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a descris acest raport drept “Cod roșu pentru umanitate” şi a îndemnat la renunţarea la utilizarea cărbunelui şi a altor combustibili fosili extrem de poluanţi, transmite agenţia Reuters.

Nivelurile de gaze cu efect de seră din atmosferă sunt suficient de ridicate pentru a garanta perturbarea climei timp de decenii sau poate chiar secole de acum încolo, atrag atenţia specialiştii ONU.

“Alarmele sunt asurzitoare (…) Acest raport trebuie să însemne finalul epocii cărbunelui și a combustibili fosili, înainte ca acestea să ne distrugă planeta”, mai afirmă António Guterres.

Menţiuni importante în raportul privind schimbările climatice

Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.

Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.

Influența umană este „foarte probabil”, în proporție de 90%, principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.

Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

Până în 2040, temperatura medie globală va crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele climatice referitoare la emisiile de CO2 vor fi atinse sau nu.

Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”.

Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii.

Raportul IPCC va avea şi alte părţi, ce urmează să fie făcute publice în 2022

Raportul va conţine şi alte două părţi, ce vor fi lansate în 2022, precum şi un raport de sinteză, ce va combina cele trei părți și care va fi publicat în luna septembrie a anului viitor.

Cele două părţi ce vor fi lansate în 2022 vor acoperi impactul, adaptarea și vulnerabilitatea a oamenilor, ecosistemelor, agriculturii și orașelor în raport cu problemele de mediu, respectiv impactul economic și modalitățile de atenuare a schimbărilor climatice, potrivit BBC.com.