Record negru în 2020! Gazele cu efect de seră, ce au un rol important atunci când vine vorba despre încălzirea globală, au atins niveluri record în 2020.

Ce indică cel mai recent buletin al Organizaţiei Meteorologice Mondiale

Avertismentul vine de la Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie a ONU, care a transmis, în cel mai recent buletin al său, că, din nou, concentraţiile celor trei principale gaze cu efect de seră, care captează căldura în atmosferă, au atins un vârf în 2020, transmite agenţia AFP.

În ciuda unei reduceri temporare a emisiilor, încetinirea economică din timpul pandemiei “nu a avut un impact vizibil” asupra nivelului şi a creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră din atmosferă. Rata de creştere anuală a concentraţiilor de dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) şi protoxid de azot (N2O) a depăşit chiar, anul trecut, media din perioada 2011-2020, a explicat OMM.

“Trebuie să regândim industria, sectorul energetic şi transporturile şi întregul nostru mod de viaţă”

“Având în vedere ritmul de creştere a concentraţiilor de gaze cu efect de seră, creşterea temperaturilor până la sfârşitul secolului va fi cu mult superioară obiectivelor Acordului de la Paris, de 1,5 până la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Ne aflăm foarte departe de acest obiectiv.

Multe state stabilesc în prezent obiective de neutralitate a emisiilor de carbon şi sperăm să asistăm la o creştere dramatică a angajamentelor la COP26. (…) Trebuie să regândim industria, sectorul energetic şi transporturile şi întregul nostru mod de viaţă.

Transformările necesare sunt accesibile din punct de vedere economic şi fezabile din punct de vedere tehnic. Nu este timp de pierdut”, spune Petteri Taalas, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

“Catastrofa se apropie, dar nu o putem opri”

Cu doar câteva zile înainte de debutul conferinţei privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, ONU cere demersuri serioase pentru menţinerea planetei pe o traiectorie de încălzire suportabilă în următorii ani, în contextul în care datele arată că nivelurile de CO2 au continuat să crească în 2021.

Dioxidul de carbon provine, în principal, din arderea combustibililor fosili şi din producţia de ciment. El este principalul responsabil al acestei încălziri globale.

“Nu este vorba doar despre o formulă chimică şi despre cifre pe un grafic. Acest lucru are repercusiuni masive asupra vieţii noastre de zi cu zi şi a bunăstării noastre, asupra stării planetei şi a viitorului copiilor şi nepoţilor noştri”, a mai precizat Petteri Taalas.

“Catastrofa se apropie, dar nu o putem opri; tot ceea ce putem face este să strigăm”, afirmă Euan Nisbet, cercetător la universitatea Royal Holloway din Londra. Clima este “scăpată de sub control”, a spus acesta, după ce a citit raportul OMM.