Apocalipsa nucleară, mai aproape decât oricând. Agresiunea lui Putin și amenințarea unei catastrofe ecologice în Europa

Mai mult, criminalul de război Vladimir Putin amenință lumea cu arme nucleare. Prin urmare, ceea ce se întâmplă pe teritoriul ucrainean nu e doar o tragedie a poporului ucrainean, ci și o potențială catastrofă pentru întreaga Europă, scrie analistul politic Pavlo Lodyn într-un comentariu pentru Kyivindependent.

În prima zi a ocupației, s-a aflat că inamicul a preluat controlul asupra centralei de la Chornobîl. Nu este vorba de centrala nucleară de la Cernobîl în sine (95% din deșeurile radioactive din Ucraina au fost generate în timpul catastrofei din 1986) sau de instalația Shelter, ci de întreaga zonă de excludere, de pe o rază de 32 km. Cele mai mari locuri de depozitare a deșeurilor radioactive din depozit au fost confiscate.

Acestea stochează 22.000 de ansambluri de combustibil nuclear uzat de la centralele nucleare. Având în vedere amplasarea acestei unități deosebit de periculoase, nu au existat confruntări acerbe, dar situația personalului care deservește infrastructura existentă este mult mai alarmantă.

Deasupra zonei continuă să zboare aeronave militare trimise de Kiev

Dictatorul Alexandr Lukașenko nu numai că a oferit țării sale o platformă perfectă pentru intervenția rusă, dar a pus în pericol și sprijinul pentru întreținerea instalațiilor. Potrivit unui specialist în politici energetice de la Centrul Ekodiya pentru Inițiative de Mediu, în zona de excludere a fost înregistrată o creștere a nivelurilor de radiații gamma.

Motivul ar putea fi trecerea unor echipamente militare grele care au răscolit solul vegetal. Dar indicatorii actuali ai radiațiilor gamma nu prezintă un risc pentru sănătatea publică. La fel de periculos este faptul că deasupra zonei continuă să zboare aeronave militare trimise de Kiev.

Rușii atacă și Energodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa

În paralel, rușii au atacat și Energodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie.  În prezent, trei dintre cele șase reactoare ale sale funcționează, producând aproape 3.000 de megawați de energie electrică.

Teoretic, centralele nucleare au fost construite pentru a face față amenințărilor provocate de om, dezastrelor naturale sau prăbușirilor de aeronave. Cu toate acestea, riscurile cauzate de atacul cu rachete, în special al rachetelor balistice, cresc semnificativ în toată Ucraina.

Stabilitatea aprovizionării cu energie în zona funcționării centralei, care a devenit tot mai complicată din cauza ostilităților, este necesară pentru răcirea tijelor de combustibil din reactoare.

UE ar putea trimite experți, dar nimeni nu le poate asigura securitatea

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost deja informată cu privire la confiscarea centralei nucleare de la Cernobîl. Acesta a făcut obiectul unei reuniuni extraordinare a Grupului European de Reglementare a Securității Nucleare (ENSREG). UE ar putea solicita accesul unui grup de experți independenți pentru a monitoriza situația, însă este extrem de dificil ca acestora să li se garanteze siguranța, în fața ostilităților actuale.

Energoatom, compania ucraineană de stat care operează cele 15 reactoare nucleare ale țării, a luat toate măsurile posibile și a făcut un apel la comunitatea internațională pentru a stabili o zonă de siguranță de 30 de km în jurul tuturor centralelor nucleare ucrainene.

Nu putem garanta că materialul nuclear nu va cădea în mâinile teroriştilor

Centralele nucleare și alte instalații nucleare ale Ucrainei au scopuri pașnice, nu sunt destinate ostilităților și, prin urmare, nu ar trebui atacate, în conformitate cu Protocolul adițional la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949 privind Protecția Victimelor conflictelor armate internaționale.

Odată cu aceste acțiuni penale, agresorul încalcă principiile ONU și ale Conferinței generale ale AIEA.  Prin capturarea unei centrale nucleare, ocupantul nu permite statului ucrainean să respecte pe deplin garanțiile de securitate nucleară, așa cum prevede Convenția privind protecția fizică a materialelor nucleare și a instalațiilor nucleare. Nu putem garanta că materialul nuclear nu va cădea în mâinile teroriştilor.

O potențială catastrofă pentru întreaga Europă

Mai mult, Vladimir Putin amenință lumea cu arme nucleare. Așadar, ceea ce se întâmplă pe teritoriul ucrainean nu este doar o tragedie a poporului ucrainean, ci și o potențială catastrofă pentru întreaga Europă, care trebuie evitată.