În perioada ianuarie-martie 2016, Apple a vândut 51,19 milioane telefoane iPhone, faţă de 61,17 milioane unităţi în perioada similară a anului trecut. Scăderea vânzărilor de telefoane iPhone era aşteptată de analişti în condiţiile în care chiar directorul general de la Apple, Tim Cook, a făcut o declaraţie în acest sens la începutul anului. Însă, la această scădere a vânzărilor de telefoane, s-au adăugat alte rezultate financiare dezamăgitoare.
Profitul net înregistrat de Apple în primul trimestru a scăzut cu 22%, până la 10,5 miliarde de dolari, iar cifra de afaceri s-a redus cu 13%, până la 50,6 miliarde de dolari. Potrivit lui Charlie Bilello, analist la Pension Partners, este prima scădere trimestrială a cifrei de afaceri înregistrată de Apple după primul trimestru din 2003.
În aceste condiţii chiar şi anunţul privind recompensarea acţionarilor cu 50 de miliarde de dolari, prin dividende şi răscumpărarea de acţiuni, nu a putut opri scăderea acţiunilor Apple, care în jurul orei 21,00 GMT înregistrau un declin de peste 7% cu ocazia schimburilor electronice care au urmat închiderii Bursei de la New York.
Încetinirea vânzărilor de iPhone, care se adaugă declinului vânzărilor de tablete iPad, 10,25 milioane de unităţi vândute în primul trimestru cu 19% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, scoate în evidenţă necesitatea diversificării gamei de produse a grupului Apple.
De la lansarea sa în 2007, iPhone a fost un produs crucial pentru veniturile Apple, fiind responsabil pentru două treimi din vânzările realizate de grupul american. Însă în ultima vreme cererea pentru iPhone şi alte smartphones sofisticate a scăzut la nivel mondial pe măsură ce piaţa a devenit din ce în ce mai saturată. În plus, pe pieţele în curs de dezvoltare unde cererea de dispozitive mobile este în creştere, preţul mare al telefoanelor Apple reprezintă un obstacol pentru aceste produse.
SURSA: Agerpres