Gigantul american Apple, a cărui produse au devenit echivalente cu viața modernă, se confruntă cu un dezastru în relații publice și cu amenințarea unui boicot asupra iPhone și iPad.
Imaginea companiei a fost afectată puternic după ce au fost dezvăluite condițiile în care muncesc angajații în fabricile principalilor furnizori din China. Acuzațiile sunt construite pe îngrijorări mai vechi cu privire la abuzurile făcute în firmele pe care Apple le folosește pentru a-și construi telefoanele și computerele cele mai vândute. În ultima perioadă, cuvântul boicot a început să apară tot mai des în articolele despre activitățile Apple.
„Ar trebui consumatorii să boicoteze Apple?“, se întreabă un editorialist în Los Angeles Times, care detaliază politicile proaste de PR duse de gigantul american.
În același timp, influentul jurnalist specializat în tehnologie Dan Lyons a scris în Newsweek că este barbar ceea ce se întâmplă cu acești muncitori. „În final vina nu este a celor de la Apple sau a altor companii de electronice, ci a noastră, a consumatorilor. Și în cele din urmă noi suntem cei care trebuie să solicităm o schimbare“, scrie acesta cititorilor săi.
Editorialistul revistei Forbes, Peter Cohan a intrat și el în această dezbatere: „Dacă adunăm toți muncitorii care au murit construind iPhone și iPad, numărul este șocant de mare“, își începe acesta un articol care susține ideea unui boicot la adresa Apple.
Descoperirile jurnaliștilor de la New York Times, care se centrează pe fabrica Foxconn din sudul Chinei, acuzată în repetate rânduri pentru abuzuri în rândul muncitorilor, au cauzat adevărate neliniști în SUA. Chiar dacă asemenea acuzații au mai fost făcute și în trecut, de această dată se pare că au atins o coardă sensibilă.
Dezvăluirile ziarului american arată că muncitorii de la Foxconn lucrează în ture exagerat de lungi, în condiții nesănătoase și cu puține drepturi. Jurnaliștii mai menționează și alte cazuri de furnizori ai Apple, unde au avut loc explozii la fabricile ce produc iPad care au dus la moartea a patru oameni și un alt incident în care au fost răniți 137 de muncitori după ce au curățat ecranele iPhone cu o substanță chimică otrăvitoare.
Cu ajutorul iPod, iPhone și acum al tabletelor iPad, Apple a revoluționat stilurile de viață din întreaga lume. În același timp, a generat profituri de miliarde de dolari, în parte datorită forței de muncă ieftine din China.
Articolele despre muncitorii abuzați în firmele din China sunt o amenințare directă la combinația câștigătoare a Apple.
<iframe width="480" height="373" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" id="nyt_video_player" title="New York Times Video – Embed Player" src="https://graphics8.nytimes.com/bcvideo/1.0/iframe/embed.html?videoId=100000001314218&playerType=embed"></iframe>