Istoria companiei Apple, căci despre ea este vorba, începe în anul 1976, în garajul casei în care locuia Steve Jobs, vizionarul care avea să construiască un imperiu care astăzi valorează o mie de miliarde de dolari.
Ca multe alte nume mari din domeniul IT, fondatorii Apple, Steve Jobs, geniu al marketingului, și Steve Wozniak, cel care a inventat computerul Apple, au abandonat studiile universitare înainte de a obține diploma pentru a se dedica tehnologiei informației. Rezultatele muncii celor doi nu au întârziat să apară, astfel că prima mare revoluție a Apple a fost calculatorul Macintosh, lansat în anul 1984, care a adus informatica la îndemână omului de rând. „Macul” se folosea cu un click dat pe pictogramele de pe monitor cu un nou instrument, mouse-ul, fapt ce îl făcea mult mai simplu de folosit decât calculatoarele din acea vreme, care utilizau un limbaj aproape de neînțeles pentru cei care nu avea studii de programator.
Următoarea vedetă a companiei Apple avea să se lase așteptată. iPod-ul a venit abia în anul 2001, însă este invenția care a realizat puntea de legătură cu marea revelație în domeniul tehnologiei, pe care Apple avea să o lanseze în 2007: iPhone-ul.
În pragul falimentului
Vreme de 12 ani compania Apple a plutit în derivă, fiind chiar la un pas de faliment. Istoria companiei a înregistrat o perioadă deosebit de grea după o criză internă care a dus în 1985 chiar la destituirea fondatorului său Steve Jobs. Ulterior, acesta a fost chemat din nou în companie, în anul 1997, să salveze grupul pe care mulți îl considerau în pragul falimentului.
Revenirea lui Steve Jobs în cadrul companiei a fost mai mult decât providențială. În doar patru ani, fondatorul Apple a reușit să readucă grupul în lumina reflectoarelor prin lansarea revoluționarului iPod. În anul 2001, Apple avea deja o valoare de piață de șase miliarde de dolari, dar acest lucru nu avea să fie decât începutul.
O adevărată explozie a valorii de piață avea să se producă după lansarea iPhone, în iunie 2007. Apple ajungea în acea perioadă la 106 miliarde de dolari. În aprilie 2010 avea să se lanseze iPad, fratele mai mare al iPhone-ului. După acest moment, Apple mai făcea un pas mare în calea către o mie de miliarde, ajungând la o valoare de piață de 174 de miliarde de dolari.
Din aprilie 2010 până în august 2011, Apple a cunoscut cel mai mare boom în ceea ce privește valoarea de piață. Astfel, în ziua în care Steve Jobs își dă demisia din funcția de CEO și este înlocuit de Tim Cook, compania valora nu mai puțin de 603 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că valoarea de piață a crescut de trei ori, în doar un an și câteva luni.
Era de după Steve Jobs
Apple a intrat într-o nouă era după decesul fulgerător al lui Steve Jobs, în octombrie 2011. Acesta a lăsat în urmă o companie gigant, cu o creștere uimitoare, cu produse care se vindeau ca pâinea caldă și cu un marketing foarte puternic. În cei 14 ani care s-au scurs din 1997 până în 2011, Steve Jobs a construit un mamut care nu numai că valora tot mai mult pe zi ce trecea, dar care a creat istorie în industria tehnologiei și care a dus progresul tehnologic la alte dimensiuni.
Odată cu noul lider schimbările nu au întârziat să apară. Apple a trebuit să intre în epoca ceasurilor smart și a fost nevoită să facă față concurenței tot mai acerbe din partea concurenților de la Samsung. Astfel că, în septembrie 2017, Tim Cook face un lucru inedit în istoria companiei: lansează două modele de iPhone în același timp, iPhone 8 și iPhone X, acesta din urmă fiind un model aniversar menit să marcheze zece ani de la introducerea pe piață a primului iPhone. În septembrie 2017, Apple avea deja o valoare de piață de aproape 800 de miliarde de dolari.
O mie de miliarde de dolari
Chiar la începutul acestei luni, mai precis pe data de 2 august, Apple devenea prima companie americană din istoria Wall-Street-ului care a ajuns la borna de o mie de miliarde de dolari, fapt care a dus industria tehnologiei pe cele mai înalte culmi ale succesului financiar. Din urmă, vin însă la mică distanță și celelalte companii de tehnologie. La ora redactării acestui articol, Amazon, compania condusă de Jeff Bezos, avea o capitalizare de piață de peste 925 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă există mari șanse să mai vedem încă o companie cu valoarea de o mie de miliarde de dolari. De asemenea, Microsoft și Alphabet au o valoare de piață de piață de aproximativ 850 de miliarde de dolari fiecare, fapt ce confirmă că tehnologia își trăiește epoca de aur.
Un lucru care poate că ar trebui menționat este faptul că în spatele cifrelor mari, în umbra acestor afaceri gigantice, se află întotdeauna un fel de „brutalitate”, pentru că nimic nu crește într-o manieră atât de mare făsă să schimbe lumea într-un mod aproape radical și să lase în urmă obiceiuri de consum care dintr-o dată devin învechite. Și toate aceste lucruri, într-un ritm extrem de rapid. Avansul tehnologiei, dincolo de cifre, înseamnă avansul lumii în care trăim. Iar Apple a demonstrat acest lucru din plin.
„Ai curajul de a-ți urma inima și intuiția. Într-un fel, ele știu deja ce vrei să devii cu adevărat”.
Steve Jobs
(Articol publicat în ediția revistei Capital de luni, 20 august 2018. Publicația este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întraga țară.)