Soluția ordinelor de divizare. Apple și Google se confruntă cu tot mai multe procese

google apple telefoane mobile smartphone android ios

SURSA FOTO: Dreamstime

Giganţii din tehnologie, precum Apple, Google, Meta (compania-mamă a Facebook) şi alţii, sunt luaţi tot mai mult la ţintă de autorităţile anticoncurenţiale. Se întâmplă în SUA, dar şi în Uniunea Europeană. Ce este un ordin de divizare şi cum s-ar putea ajunge la o astfel de soluţie radicală?

Apple sau Google ar putea ajunge în faţa unor ordine de divizare

Giganţii din tehnologie, cum ar fi Apple sau Google, sunt puşi în faţa unui moment care ar putea reprezenta o premieră în industrie.

Este cea mai mare provocare pentru acest tip de companii din ultimii zeci de ani. Autorităţile de reglementare antitrust, atât din Statele Unite, cât şi din Europa, sunt decise să pună capăt practicilor anticoncurențiale. Totul s-ar putea încheia cu o premieră: ordine de divizare.

Iar totul s-ar putea rostogoli: autorităţile de reglementare din alte ţări de pe mapamond ar putea urma exemplu şi anchetele antitrust ar putea deveni tot mai numeroase.

Gigantul Apple a transmis că procesul deschis în SUA este greşit în privinţa faptelor şi a legii. La rândul său, Google respinge acuzaţiile formulate de autorităţile europene.

Precedentul AT&T din urmă cu patru decenii

Divizarea AT&T a avut loc acum exact 40 de ani. De la acel moment, nicio altă companie nu a mai fost pusă în faţa unei posibile despărțiri impuse de autoritățile de reglementare din SUA.

În 1984, AT&T, cunoscută și sub numele de Ma Bell, a fost divizată în șapte companii independente cunoscute sub numele de „Baby Bells”. Totul a avut drept scop desființarea unuia dintre cele mai puternice monopoluri ale secolului al XX-lea.

La acest moment, AT&T, Verizon și Lumen sunt singurele entități care au supraviețuit ca urmare a acestei divizări.

Acuzaţii similare vin acum la adresa Apple sau Google. Autoritățile de reglementare consideră că giganţii din domeniu au creat ecosisteme impenetrabile în jurul produselor lor.

Un magazin al companiei Apple / SURSA FOTO: Dreamstime

Este foarte greu pentru clienți să treacă la servicii concurente. Fenomenul a ajuns să fie descris drept „grădini îngrădite”.

Compania Apple a fost deja avertizată de Departamentul de Justiție al SUA că un ordin de despărțire nu este exclus ca soluție pentru restabilirea concurenței.

Acest avertisment vine în urma unei acțiuni în colaborare cu 15 state, care au dat în judecată producătorul de iPhone-uri pentru monopolizarea pieței smartphone-urilor, sabotarea competitorilor și creșterea artificială a prețurilor.

Apple va contesta acuzaţiile, iar o decizie finală ar putea veni abia după câţiva ani.

Ce soluţii are Europa împotriva practicilor anticoncurenţiale?

După cum spuneam, acţiuni similare au loc şi în Europa. Apple, Meta Platforms și Alphabet sunt probabil să fie supuse investigațiilor pentru posibile încălcări ale Digital Markets Act (DMA).

Asta ar putea duce la amenzi semnificative și chiar ordine de divizare în cazul încălcărilor repetate, au declarat pentru Reuters surse apropiate de această situaţie.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, a contribuit anul trecut la pregătirea terenului pentru acțiuni drastice. Ea a acuzat Google de practici anticoncurențiale în domeniul publicității online.

Comisarul a sugerat că forțarea Google să vândă unele dintre activele sale ar putea fi singura modalitate de a preveni conflictele de interese, astfel încât să nu favorizeze propriile sale servicii tehnologice de publicitate online față de agențiile de publicitate și editorii online.

O decizie definitivă ar putea veni de la Margrethe Vestager până la sfârșitul acestui an.

„Dacă nu respectă DMA, vă puteţi imagina ce va cere Parlamentul. Divizări. Scopul final este de a face pieţele deschise, echitabile şi să permită mai multă inovaţie”, afirmă europarlamentarul Andreas Schwab, implicat în elaborarea regulilor din acest domeniu.

„În Uniunea Europeană, există mai puţină tradiţie, divizarea unei companii fiind văzută ca o ultimă soluţie. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum”, a indicat un oficial din Comisia Europeană, sub protecţia anonimatului.