Producatorul de computere si electronice Apple a raportat in cel de-al treilea trimestru fiscal al anului castiguri peste estimarile analistilor pe fondul vanzarilor ridicate la notebook-urile Mac si la terminalele iPhone.Compania nu a prezentat insa perspective foarte fericite pentru cel de-al patrulea trimestru fiscal.

Apple a inregistrat, astfel, in cel de-al treiles trimestru fiscal un profit net de 1,07 miliarde de dolari, sau 1,19 dolari pe actiune, in crestere cu 31% fata de valoarea de 818 milioane de dolari raportata in perioada similara a anului fiscal trecut. Analistii Thomson Reuters au estimate un profit de 1,08 dolari pe actiune.

Cifra de vanzari a companiei s-a situat la 7,46 miliarde de dolari, mai mult cu 38% fata de acelasi trimestru al anului precedent cand Apple a raportat vanzari de 5,4 miliarde dolari. Wall Street prognoza afaceri de 7,4 miliarde dolari.

Compania a anuntat ca in cel de-al treilea trimestru fiscal al anului a vandut 2,5 milioane de calculatoare Macintosh, in crestere cu 41% fata de anul trecut. Acesta reprezinta si cel mai mare numar de Mac-uri comercializate de-a lungul instoriei companiei.Apple a vandut, de asemenea, 11 milioane de iPod-uri si 717.000 de iPhone-uri.

“Am realizat un nou record cu vanzarile de Mac-uri si consideram ca avem un success real cu noul iPhone 3G. De asemenea, lucram la finisarea a noi produse pe care le vom lansa pe piata in urmatoarele cateva luni” a declarat CEO-ul Apple, Steve Jobs.

Apple a lansat in urma cu o lua noua versiune mai performanta a iPhone, 3G, si a anuntat ca a vadut peste 1 milion de astfel de terminale in primele trei zile de la iesirea pe piata.

Compania se asteapta ca in cel de-al patrulea trimestru fiscal al anului sa inregistreze venituri de 7,8 miliarde dolari si un profit de 1 dolar pe actiune. Estimarile analistilor erau insa de 8,32 miliarde de dolari venituri si profit de 1,24 dolari pe actiune. Dupa lansarea acestui anunt actiunile Apple au inregistrat o scadere de 10%.

Sursa: CNN