Fiecare informaţie dezvăluită la proces s-a propagat rapid pe internet şi a fost discutată şi analizată de către presă, bloguri, analişti, fani şi alte persoane interesate de litigiul privind drepturile de proprietate intelectuală dintre cei mai mari producători de smartphone-uri la nivel mondial, care domină o piaţă estimată la peste 200 miliarde de dolari pe an.
Apple a prezentat detalii despre cum a creat iPhone şi iPad, a adus în instanţă concepte timpurii de design ale celor două produse şi a dezvăluit detalii intime despre echipacare a dezvoltat gadget-urile, potrivit WSJ.com, citat de Mediafax.
Phil Schiller, vicepreşedinte Apple responsabil pentru marketing, a discutat vineri, din boxa martorilor, documente care indicau că Apple a cheltuit, din 2007 până la încheierea anului fiscal 2011, 647 milioane de dolari pe advertising pentru iPhone în Statele Unite. Pentru iPad, lansat în 2010, compania a cheltuit 457,2 milioane de dolari pe reclame, potrivit lui Schiller.
Procesul se concentrează în principal pe procesul de creaţie şi design al iPhone şi iPad, Apple încercând să demonstreze că Samsung Electronics ar fi copiat produsele. În replică, grupul sud-coreean vrea să convingă juraţii că produsele sale sunt diferite de cele ale Apple, şi că gigantul american s-ar fi "inspirat" de la producătorul japonez de electronice Sony.
Un alt executiv de top de la Apple, Scott Forstall, responsabil de software-ul gadget-urilor mobile, a mărturisit că managementul companiei a discutat încă de la începutul anului trecut dezvoltarea unui model iPad cu diagonala de 7 inci, care ar putea atrage noi clienţi, mai puţin interesaţi de modelele de 9,7 inci aflate pe piaţă.
Forstall a discutat şi despre cum a fost formată, în anul 2004, echipa care a dezvoltat iPhone-ul, cu reguli "neobişnuite", stricte, despre cine putea participa la proiect şi cine nu.
Cofondatorul companiei, Steve Jobs, l-ar fi anunţat pe Forstall că are nevoie de ajutor pentru "un proiect secret", instruindu-l să nu coopteze persoane din afara Apple, astfel că echipa a fost construită din "vedete" din interiorul companiei.
Un etaj întreg din sediul Apple a fost "încuiat", cu acces numai pe bază de cartelă şi supraveghere video riguroasă, pentru a evita scurgerile de informaţii. La intrare a apărut un banner pe care scria "Fight Club", pentru a încuraja echipa să nu vorbească despre ceea ce lucrează.
Tot la proces, Apple a prezentat un document de 99 de pagini care arată diverse protitupuri din etapele incipiente ale dezvoltării iPhone. Alte hârtii arată diverse variante de design pentru iPad, inclusiv una care includ un "picior", care să sprijine tableta într-o poziţie dorită.
Documentele prezentate la proces dezvăluie şi că încrederea în brandul Apple este unul dintre factorii determinanţi în rândul clienţilor companiei, sau că majoritatea posesorilor de iPhone îşi cumpără carcase pentru telefon.
Referindu-se la iPhone, Schiller a afirmat că Apple a decis să nu cumpere publicitate pentru o scurtă perioadă de timp la lansarea telefonului, în ianuarie 2007, şi la introducerea pe piaţă câteva luni mia târziu, deoarece atenţia acordată de analişti şi presă promova mult prea bine produsul, potrivit Bloomberg.
"Nu a fost nevoie să facem publicitate", a spus Schiller, prezentând câteva recenzii extrem de favorabile pentru iPhone şi iPad şi explicând că astfel de informaţii apărute în presă sunt mai eficiente decât publicitatea.
SURSA: Mediafax