Datorita revoluţionării industriei telefoanelor mobile, precum multor alte inovaţii, Apple a deţinut în ultimii trei ani titulatura de „Cea mai respectată companie din lume” în clasamentul celor de la Barron’s.
Numai că pierderile de cotă de piaţă pe fondul creşterii competiţiei, dar şi dezvoltării mai accentuate ale altor domenii au făcut ca Apple să coboare pe poziţia a treia în clasamentul Barron’s.
Coroana de “Cea mai respectată companie din lume” a revenit în acest an gigantului Berkshire Hathaway (BRK) al lui Warren Buffett, care pe fondul rezultatelor excepţionale a făcut un salt de 14 poziţii. Performanţa Berkshire Hathaway este remarcabilă, în condiţiile în care în ultimii nouă ani compania nu s-a plasat în Top 5 vreodată.
Surprinzător sau nu, poziţia a doua a revenit companiei The Walt Disney. Google s-a plasat în top exact în spatele Apple, pe locul 4, iar Coca-Cola s-a plasat pe 5.
Foarte mult în favoarea Berkshire a cântărit creşterea acţiunilor companiei, pe fondul rezultatelor, cu circa 25% în acest an, dublu faţă de avansul indicelui S&P 500.
Scăderea de preţ cu care s-a confruntat Apple în ultimul an a avut ca principal motiv îngrijorările că nu ar mai putea inova prea mult. Date fiind aceste îngrijorări, Apple s-a confruntat la începutul anului cu problema alocării de capital către acţionarii săi.