Noua operaţiune de finanţare a gigantului american ar putea deveni a doua cea mai mare emisiune de obligaţiuni din istorie, notează Financial Times.
Apple a anunţat, odată cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, că va extinde programul de răscumpărare de acţiuni, o formă de recompensare a acţionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, măsură finanţată prin plasamente de obligaţiuni către investitori din SUA şi din străinătate.
Ca şi anul trecut, compania preferă să se îndatoreze în loc de a utiliza rezervele uriaşe acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt deţinute în afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de până la 35%.
Noul director financiar al Apple, Luca Maestri, a avertizat recent că repatrierea fondurilor deţinute în afara SUA ar presupune "consecinţe semnificative" în ceea ce priveşte taxele.
Emisiunea internaţională de obligaţiuni va fi efectuată cel mai probabil în zona euro, unde costurile de finanţare sunt în prezent mai reduse decât pe piaţa SUA. Alegerea Europei ca locaţie ar servi totodată la diversificarea bazei de investitori pentru Apple.
Maestri a afirmat că Apple va încerca să atragă finanţare la termen "în volum similar operaţiunii din 2013", când a obţinut 17 miliarde de dolari. Executivul a precizat că planul exact de finanţare nu va fost încă stabilit.
Apple a emis în urmă cu 12 luni obligaţiuni în valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea dată. Cererea din partea investitorilor a depăşit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai târziu, recordul a fost depăşit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanţa achiziţia pachetului de 45% din acţiuni deţinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzacţie de 130 miliarde de dolari.
Apple a acumulat, în SUA, rezerve de 38 de miliarde de dolari, sumă care a scăzut cu 1 miliard de dolari faţă de nivelul din august 2012, când compania a distribuit pentru prima dată dividende.
Maestri a afirmat că Apple vrea să menţină rezerve suficiente pe plan intern pentru a finanţa dezvoltarea afacerilor şi eventuale achiziţii.
Directorul general al Apple, Tim Cook, a afirmat că Apple "stă la pândă" pentru noi achiziţii. În ultimul an şi jumătate, compania a preluat 24 de firme.
SURSA: Mediafax