Din 2012, SEC a cerut companiilor care folosesc tantal, staniu, tungsten şi aur în produsele lor să emită un raport anual în care să dezvăluie dacă mineralele au fost obţinute de la ţările din Africa Centrală. În unele cazuri, de profiturile generate din vânzarea acestor materiale, cărora li s-a dat denumirea de minerale conflictuale, pot beneficia dictatorii militari, rebelii şi alte organizaţii criminale.
Aceste minerale se găsesc în multe produse electronice, inclusiv în cele fabricate de Apple: iPhone, iPad, Mac şi televizoarele Apple.
Apple impune rafinăriilor şi topitoriilor cu care lucrează să se supună unui audit pentru a se asigura că folosesc doar materiale neconflictuale. Acest proces permite Apple să continue să folosească furnizori din Africa Centrală. Regulile de desfăşurare ale auditului sunt elaborate de Conflict-Free Sourcing Initiative, un grup voluntar din care face parte şi Apple. Acest grup de iniţiativă apelează la auditori terţi pentru a revizui sursele de provenienţă ale mineralelor folosite în topitorii şi rafinării.
Apple a făcut paşi importanţi în eforturile sale de a utiliza doar minerale neconflictuale în produsele sale, potrivit unui raport publicat recent de SEC. Din cele 225 de companii cu care lucrează Apple, 135 nu folosesc materiale conflictuale, iar 64 au început procesul de auditare. Cele 26 de firme rămase trebuie să înceapă auditul, altfel riscă să fie eliminate din lanţul de aprovizionare al Apple. Anul trecut, Apple a rupt contractele de colaborare cu trei rafinării şi topitorii care au refuzat să efectueze auditul.
Cei 135 de furnizori care nu folosesc materiale conflictuale şi cu care Apple a lucrat în 2014 sunt de trei ori mai mulţi decât în 2013, când numărul lor era de 35.
Apple lucrează cu 24 de rafinării şi topitorii din Africa Centrală. Dintre acestea, 21 folosesc materiale neconflictuale, una a fost închisă şi alta este pregătită pentru un audit. Rafinăria rămasă nu a urmat un audit şi este în curs de eliminare din lanţul de aprovizionare al Apple.
SURSA: PCWorld