Deși Apple s-a confruntat cu stagnări sau scăderi ale vânzărilor pe piețele dezvoltate precum SUA, Europa și China, compania a reușit să obțină o creștere de două cifre în regiuni-cheie precum Japonia, India, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Africa.

Aceste performanțe au contracarat scăderile din alte zone și au propulsat Apple în fruntea clasamentului mondial, cu o cotă de piață de 19%.

Impactul lansării iPhone 16e

Succesul Apple în primele trei luni ale anului a fost susținut în mare parte de lansarea modelului iPhone 16e. Potrivit analistului-șef de la Counterpoint, Ankit Malhotra, anunțul unor posibile tarife comerciale nu a influențat semnificativ cererea, întrucât acestea au fost introduse abia în luna aprilie, deci nu au afectat primul trimestru.

Locul doi pe piața mondială a fost ocupat de Samsung, cu o cotă de 18%. Producătorul sud-coreean a avut un început de an mai lent, cauzat de întârzierea lansării seriei Galaxy S25. Cu toate acestea, compania a început să recupereze după lansarea modelelor principale din seria S și noile telefoane din gama A, care au înregistrat vânzări solide.

Piața globală, în ușoară revenire

În ansamblu, piața mondială de smartphone-uri a crescut cu 3% în primul trimestru al anului 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Scăderile din piețele dezvoltate au fost compensate de revenirea vânzărilor în America Latină, Asia-Pacific și alte piețe emergente.

În clasamentul global, după Apple și Samsung, urmează producătorii chinezi Xiaomi (14%), vivo (8%) și OPPO (8%). Aceștia continuă să fie o forță importantă, în special pe piețele asiatice.

În ciuda începutului promițător, analiștii Counterpoint Research avertizează că, pe întreg anul 2025, piața smartphone-urilor ar putea înregistra o ușoară contracție. Cauzele principale sunt incertitudinile economice globale și noile tarife vamale impuse de administrația americană condusă de Donald Trump.

XCover 7 e pe piață

Cei de la Samsung și-au prezentat noua generație de dispozitive ultra-rezistente. Samsung Galaxy XCover7 Pro și Tab Active5 Pro se adresează unor categorii profesionale destul bine definite. Este vorba despre cei care muncesc în condiții vitrege de mediu, construcții, servicii de urgență, armată și altele similare.

Ambele produse vin cu certificări IP68 (inclusiv S-Pen-ul tabletei) și respectă standardul militar MIL STD-810H. Au fost testate inclusiv la stropirea cu soluții dezinfectante.