Apple intenționează să scaneze iPhone-urile din SUA pentru a găsi imagini cu abuzurile comise asupra copiilor. Proiectul atrage susținerea grupurilor de protecție a copilului, dar ridică îngrijorarea unor cercetători în domeniul securității. Aceștia se tem că sistemul ar putea fi folosit în mod abuziv de guvernele care doresc să-și supravegheze cetățenii.
Apple intenționează să scaneze iPhone-urile din SUA pentru a găsi imagini cu abuzurile comise asupra copiilor.
Această intenție este lăudată de organizațiile de protecție a copiilor, dar a ridicat îngrijorare în rândul celor care se ocupă de domeniul securității care spun că sistemul ar putea fi folosit abuziv de guvernele care își doresc să-si supravegheze cetățenii. Sistemul folosit de Apple se numește “neuralMatch” și ar urma să lanseze un avertisment atunci când detectează conținut sensibil, conform ABC News.
Acesta va detecta imagini cu abuzuri comise asupra copiilor, fără a decripta mesajele utilizatorilor. În momentul în care se găsește o astfel de imagine, aceasta va fi analizată de o persoană care va putea alerta autorițățile, dacă va fi cazul.
Însă anumite persoane din domeniul securității se tem că sistemul ar putea fi folosit în mod abuziv. De exemplu, ar putea fi folosit de anumite guverne pentru a supraveghea protestatarii.
Unii specialiști nu sunt de acord cu decizia Apple
Matthew Green de la Johns Hopkins, un cercetător de top în criptografie, era îngrijorat de faptul că programul ar putea fi folosit pentru a urmării oameni nevinovați trimițându-le imagini rău intenționate.
Companiile tehnologice, inclusiv Microsoft, Google și Facebook împărtășesc „liste hash” cu imagini cunoscute ale abuzurilor asupra copiilor. Apple a scanat și fișierele utilizatorilor stocate în serviciul său iCloud, care nu este criptat la fel de sigur ca mesajele sale, pentru astfel de imagini.
Unii spun că această tehnologie ar putea lăsa compania vulnerabilă la presiunile politice din state autoritare precum China. „Ce se întâmplă când guvernul chinez spune:„ Iată o listă de fișiere pe care dorim să le scanați ”, a spus Green.
„Apple spune nu? Sper că vor spune nu, dar tehnologia lor nu va spune nu. ”, a subliniat acesta.
Apple a fost una dintre primele companii importante care a adoptat criptarea „end-to-end”, în care mesajele sunt amestecate, astfel încât numai expeditorii și destinatarii să le poată citi. Cu toate acestea, forțele de ordine exercitat presiuni mult timp pentru a avea acces la acele informații pentru a investiga infracțiuni precum terorismul sau abuzurile asupra copiilor.