Apple mută iPhone-urile din China în India
Pentru a evita tariful record de 125% impus de Donald Trump produselor din China, Apple a decis să intensifice producția în India și să trimită rapid stocuri în SUA, au declarat surse pentru Reuters. Aproximativ 1,5 milioane de iPhone-uri, estimate la 600 de tone, au fost expediate cu avioane cargo direct din Chennai, sudul Indiei.
„Apple a vrut să evite tariful”, a declarat una dintre sursele implicate în procesul de planificare.
Pentru a accelera exporturile, Apple a obținut de la autoritățile aeroportuare indiene reducerea timpului de vămuire de la 30 la doar 6 ore, printr-un așa-numit „coridor verde”, un sistem folosit anterior în China.
India devine un nod strategic în lanțul de aprovizionare
În contextul escaladării războiului tarifar, cu tarife pe importuri din China crescute de Trump de la 54% la 125%, India a devenit un partener vital pentru Apple. Tariful pe produsele importate din India rămâne de 26%, dar aplicarea acestuia este acum suspendată temporar de președinte pentru o perioadă de 90 de zile, cu excluderea Chinei.
Un oficial indian a confirmat că începând din martie, au fost operate cel puțin șase zboruri de marfă de 100 de tone fiecare, unul chiar în săptămâna în care au intrat în vigoare noile tarife americane.
Pentru a susține acest efort, Apple a extins producția în fabricile sale din India. În Chennai, cea mai mare fabrică Foxconn funcționează inclusiv duminica – zi de odihnă în mod obișnuit – pentru a atinge un obiectiv de creștere a producției cu 20%.
Anul trecut, Foxconn a produs aproximativ 20 de milioane de iPhone-uri în India, inclusiv modelele 15 și 16. În primele două luni ale lui 2025, exporturile Foxconn către SUA au crescut semnificativ: 770 de milioane dolari în ianuarie și 643 milioane în februarie, față de 110–331 milioane în lunile anterioare.

Cât ar fi costat un iPhone dacă se aplicau tarifele?
Conform estimărilor Rosenblatt Securities, un iPhone 16 Pro Max cu prețul standard de 1.599 de dolari ar fi ajuns la 2.300 de dolari în SUA, dacă ar fi fost importat din China, sub incidența tarifului de 125%.
„Pe baza lipsei de respect pe care China a arătat-o Piețelor Mondiale, mă văd nevoit să cresc tariful aplicat de SUA la 125%, cu efect imediat”, a scris Trump pe Truth Social.
În contrast, India devine tot mai relevantă în strategia Apple de relocare a producției. Apple și partenerii săi, Foxconn și Tata, au deja trei fabrici funcționale în India și construiesc încă două. Planificarea logisticii pentru coridorul verde de la Chennai a durat opt luni, iar guvernul condus de Narendra Modi a oferit sprijin direct pentru realizarea acestuia.
Visul „iPhone-urilor americane” s-ar putea transforma într-un coșmar scump
Președintele SUA, Donald Trump, s-a lăudat că „locurile de muncă și fabricile vor reveni” în Statele Unite. Însă, potrivit CNN, efectul direct ar putea fi suportat de consumatorii americani, prin scumpiri abrupte ale produselor – de la haine la electronice.
„iPhone-urile fabricate în SUA ar putea costa de trei ori mai mult decât prețul actual de aproximativ 1.000 de dolari, deoarece ar fi necesar să se reproducă ecosistemul de producție extrem de complex care există în prezent în Asia”, a explicat Dan Ives, șeful cercetării tehnologice la Wedbush Securities.
El a adăugat că mutarea producției în SUA ar necesita investiții de peste 30 de miliarde de dolari și cel puțin 3 ani doar pentru relocarea a 10% din lanțul de aprovizionare.
„Construiți acel lanț de aprovizionare în SUA cu o fabrică în Virginia de Vest și New Jersey. Vor fi iPhone-uri de 3.500 de dolari”, a avertizat Ives.