Apreciere uşoară la bursă

Ultima săptămånă de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti nu a adus modificări importante în comportamentul investitorilor, lichiditatea fiind la cote extrem de reduse. După ce primele două şedinţe au adus creşteri generalizate, au urmat şedinţe în care indicii au marcat variaţii foarte reduse comparativ cu valorile obişnuite din ultimele luni. Evoluţiile sunt nehotăråte şi sunt dictate în special de mişcările din bursele externe. Această reducere a

Ultima săptămånă de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti nu a adus modificări importante în comportamentul investitorilor, lichiditatea fiind la cote extrem de reduse.

După ce primele două şedinţe au adus creşteri generalizate, au urmat şedinţe în care indicii au marcat variaţii foarte reduse comparativ cu valorile obişnuite din ultimele luni. Evoluţiile sunt nehotăråte şi sunt dictate în special de mişcările din bursele externe. Această reducere a volatilităţii, deşi este un aspect favorabil, poate fi conjuncturală şi determinată atåt de lipsa de la tranzacţionare a pieţelor americane de acţiuni din şedinţa de joi şi parţial de vineri, cåt şi de alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Investitorii aşteaptă vacanţa de sfårşit de an, care va fi stabilită cel mai probabil în primele zile din decembrie. În funcţie de perioada de suspendare, ultimele şedinţe pot aduce o creştere a volatilităţii din piaţă, mai ales datorită fondurilor care, prin rapoartele pe care le fac sunt interesate de cursuri cåt mai ridicate în ultima şedinţă de tranzacţionare. Reducerea volatilităţii din ultimul timp reflectă faptul că şi speculatorii acordă un interes tot mai redus pieţei, ceea ce determină scăderea valorii tranzacţiilor. Vor mai trece, probabil, cåteva luni pånă cånd încrederea investitorilor în plasamentele în acţiuni se va reface, iar ponderea tranzacţiilor executate doar speculativ se va reduce.

Ultima săptămånă din noiembrie a adus evoluţii pozitive pentru indicii autohtoni, în ciuda scăderilor din ultimele şedinţe ale perioadei. Deprecierile uşoare de miercuri, joi şi vineri ale BET şi BET-C nu au fost suficiente pentru a trece indicii pe minus faţă de sfårşitul săptămånii anterioare. Acţiunile SIF-urilor au înregistrat o creştere de opt procente, iar indicele BET a urcat cu peste 3%. Dintre componentele BET, cel mai bine au evoluat acţiunile SSIF Broker, cu un cåştig de 12,4%, urmate de Petrom (Ă8,3%). Cu scăderi s-au remarcat Turbomecanica (-9%) şi Rompetrol Rafinare (-2,7%).

Dacă nu luăm în calcul şi şedinţa de vineri, luna noiembrie a adus evoluţii favorabile pentru indicii de la Bucureşti. Societăţile de investiţii financiare au cåştigat peste 31%, iar indicele celor mai importante 25 de companii listate a urcat cu 10%. Indicele de la Viena calculat în euro, ROTX, a pierdut însă 4%. Aceste evoluţii s-au înregistrat în condiţiile în care indicii pieţelor externe au marcat scăderi semnificative.

Indicele zonal pentru principalele companii listate în Polonia, Ungaria şi Cehia a pierdut 10%, iar indicii pieţelor consacrate au înregistrat, în general, scăderi între 5 şi 10 procente. Evoluţia de la Bucureşti este justificată avånd în vedere scăderile mult prea agresive şi justificate doar parţial de situaţiile financiare ale companiilor listate.