Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a înrăutăţit estimarea de creştere economică, întrucât aprecierea francului, după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a condus la exporturi mai scumpe, potrivit Reuters.
Anul acesta, PIB-ul Elveţiei ar urma să înregistreze un avans de 0,9%, faţă de 2,1% estimat anterior, a anunţat joi SNB, explicând că decizia a fost determinată de aprecierea francului cu 30% în ultimele două luni. Prognoza este similară cu cea a Guvernului elveţian. Joi, francul elveţian era cotat la 1,05 euro.
Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a insistat că, deşi nu a existat o alternativă viabilă la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, decizie luată în ianuarie de banca centrală, moneda Elveţiei va creşte moderat în lunile următoare. ”SNB va rămâne activă pe piaţa valutară, dacă va fi necesar, pentru a influenţa condiţiile monetare”, se arată în comunicatul Băncii Elveţiei.
Luna trecută, exporturile elveţiene au scăzut cu 3,9%, comparativ cu februarie 2014. Guvernul elveţian a înrăutăţit şi prognoza de creştere a economiei anul viitor la 1,8%, de la 2,4% estimat anterior. Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.
În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Menţinerea acestui prag ar fi costat instituţia 100 de miliarde de franci elveţieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al boardului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coş valutar alcătuit din euro şi dolar. (Sursa: Agerpres)