Aprecieri bazate pe zvonuri

Indicii de la Bucureşti au reuşit să închidă încă o săptămână de creştere, determinând astfel o serie de şapte săptămâni consecutive favorabile deţinătorilor de acţiuni. Pe parcursul acestei perioade, principalele 25 de companii monitorizate de indicele BET-XT au reuşit o creştere cu 68%, iar indicele BET-FI aproape s-a dublat. Săptămâna a fost agitată în sectorul companiilor financiare. So­cie­tăţile de Investiţii Financiare au fost influenţate de informa

Indicii de la Bucureşti au reuşit să închidă încă o săptămână de creştere, determinând astfel o serie de şapte săptămâni consecutive favorabile deţinătorilor de acţiuni.

Pe parcursul acestei perioade, principalele 25 de companii monitorizate de indicele BET-XT au reuşit o creştere cu 68%, iar indicele BET-FI aproape s-a dublat. Săptămâna a fost agitată în sectorul companiilor financiare. So­cie­tăţile de Investiţii Financiare au fost influenţate de informaţiile legate de pragul de deţinere, aşa cum s-a întâmplat de multe ori de când aceste fonduri sunt listate la bursă, Banca Transilvania a urcat după ce a apărut propunerea de suspendare a limitei de 5% de deţinere, iar SSIF Broker s-a prăbuşit în cele două şedinţe ale săptămânii în care s-au încheiat tranzacţii.

Dacă în ultimii doi ani am fost obişnuiţi ca indicii de la Bucureşti să fie cei mai afectaţi în comparaţie atât cu cei din pieţele consacrate, cât şi cei din cele regionale, ultimele săptămâni de revenire au adus piaţa de la Bucureşti printre cele mai profitabile. Într-un material realizat de analiştii de la Bespoke Investment se arată cum faţă de minimele din pieţele de acţiuni înregistrate pe 9 martie, indicele BET are o valoare curentă cu 49,36% mai ridicată şi situează piaţa de la Bucureşti pe poziţia a treia dintr-un număr de 83 de pieţe de acţiuni.

La fel ca în săptămâna anterioară, şedinţa de joi a adus evoluţii de excepţie pentru o bună parte dintre companiile listate. La finalul acesteia, acţiunile a zece emitenţi arătau o creştere a cursului de peste 14%, printre care se numărau şi Societăţile de Investiţii Financiare. După co­rec­ţiile aşteptate din primele trei şedinţe ale săptămânii, joi, indicele BET-FI a urcat cu maximul permis de sistemul de tranzacţionare, 14,83%. Evoluţia violentă s-a datorat comentariilor reprezentanţilor Bursei de Valori le­gate de colaborarea cu Ministerul Finanţelor prin care pragul la ­SIF-uri să poată fi crescut de la 1% la 5%. După ce această informaţie a apărut doar în mass-media, investitorii s-au grăbit să cumpere acţiunile celor cinci SIF-uri. Observăm şi de această dată gradul de maturitate redus al pieţei de la Bucureşti şi caracterul puternic speculativ al acesteia.

Dacă în urmă cu o lună, când preţurile de tranzacţionare erau la mai puţin de jumătate faţă de nivelele actuale, investitorii nu păreau interesaţi de acţiunile SIF, o informaţie vagă legată de prag fără detalii concrete a reuşit să ridice piaţa cu 15% joi şi cu 6% în primele minute ale şedinţei de vineri. Propunerea de eliminare a pragului maxim de deţinere, care este în prezent de 5% pentru Banca Transilvania, se va supune aprobării în AGEA din 29/30 aprilie şi a adus acţiunile TLV la un nou maxim pentru acest an. Vineri s-au încheiat tranzacţii şi la 1,39 lei/acţiune, precedentul maxim de la 1,29 lei fiind stabilit în primele două săptămâni din ianuarie.