Potrivit acestora, grupul de evaluare Schengen a apreciat faptul că echipamentele şi sistemele utilizate pentru sistemul naţional SIS (N.SIS) şi SIRENE sunt de ce mai înaltă calitate, dar şi faptul ca Sistemul de Informaţii Schengen a fost bine integrat în aplicaţiile cunoscute deja de autorităţile implicate.
Totodată, o altă apreciere punctuală a fost aceea ca Biroul SIRENE se află într-un loc corespunzător, foarte bine securizat şi echipat.
Au fost apreciate şi organizarea, personalul şi standardele de securitate, precum şi faptul că accesul în arhivă şi în locaţia serverului este controlat prin scanarea retinei.
În cadrul Biroului SIRENE, România aplică toate recomandările catalogului de bune practici, se mai arată în raportul oficial privind implementarea acquis-ului Schengen.
”Comitetul de evaluare a apreciat foarte buna pregătire tehnică a personalului. Personalul chestionat de echipa de evaluare, atât la nivel central, cât şi la nivel local (vizite surpriză la o serie de secţii de poliţie), a dovedit o bună pregătire teoretică şi cunoaşterea procedurilor Schengen. A fost apreciată existenţa de materiale de training e-learning disponibile pe intranet şi disponibilitatea materialelor de documentare privind SIS”, au precizat sursele citate.
Un alt aspect pozitiv regăsit în raport a fost acela că ofiţerii de patrulare sunt dotaţi cu mai multe tipuri de terminale mobile (TETRA, PDA) care permit interogarea sistemului SIS.
De asemenea, grupul de evaluare a fost impresionat de excelenta cunoaştere de către ofiţeri a modului de operare cu terminalele TETRA.
Raportul grupului de evaluare, prezentat vineri la Bruxelles, a fost unul apreciativ la adresa României, acesta menţionând că implementarea sistemelor SIS şi SIRENE de către ţara noastră este făcută în conformitate cu acquis-ul Schengen, au menţionat sursele citate.
Sursa: Agerpres