Aproape 1.500 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au fost înştiinţati, vineri, că sunt vizaţi de concedierile colective. Ei intră chiar de luni în preaviz. Ce sume compensatorii vor primi oamenii?
Sute de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) vor rămâne fără un loc de muncă! Ei intră chiar de luni în perioada de preaviz, care durează 20 de zile.
Termocentrala Mintia va rămâne fără aproape tot personalul
Cristian Roşu, administratorul special al CEH, a precizat că aceste disponibilizări colective vizează 1.477 de angajaţi ai Complexului. Oamenii au primit vineri, 25 iunie, înştiinţările privind disponibilizarea colectivă şi intrarea în preaviz de luni, 28 iunie.
Administratorul special a explicat şi de unde provin aceşti angajaţi vizaţi de concedierile colective. Situaţia cea mai gravă este la Termocentrala Mintia, unde aproape întreg personalul va pleca acasă. Mai exact, este vorba despre 700 de angajaţi ce vor fi disponibilizaţi. Celelalte 777 de persoane vizate de concedieri lucrează în prezent la exploatările miniere ale CEH din zona Văii Jiului.
„Durata preavizului este de 20 de zile lucrătoare. În această perioadă se pot efectua concedii de odihnă. Pentru eventualele concedii medicale – foi de boală – nu se calculează zile de preaviz efectuat”, a declarat Cristian Roşu.
Ce bani primesc angajaţii disponibilizaţi ai CEH?
Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara care vor pleca acasă vor primi compensaţii de câte 10.000 de euro (adică puţin peste 49.000 de lei). Aceste sume vor fi însă impozitate cu 10%, scrie Agerpres.
La aceşti bani se mai adaugă şi venituri de completare pentru o perioadă de 4 ani, în cazul minerilor, şi de 2 ani, în cazul energeticienilor.
Toate aceste compensaţii au fost stabilite în urma negocierilor dintre administraţia Complexului şi Sindicatul “Muntele”, reprezentativ la nivel de unitate.
Florin Cîţu: 9.000 de mineri vor fi disponibilizaţi până în 2025
Cu o zi în urmă, la finalul şedinţei de Guvern, premierul Florin Cîţu vorbea despre minerii din minele cu cărbune şi uraniu din România ce urmează să fie disponibilizaţi până în anul 2025.
Prim-ministrul a detaliat şi care sunt companiile afectate de aceste tăieri de posturi, relatează Gândul. Cei mai mulţi mineri vor fi disponibilizaţi de la Complexul Energetic Oltenia:
- 484 de mineri de la Complexul Energetic Oltenia;
- peste 2.200 de mineri de la Complexul Energetic Hunedoara;
- 282 de mineri de la Compania Naţională a Uraniului.
Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă privind alocările de sume pentru minerii din România ce vor fi afectaţi de politică de decarbonare impusă la nivelul Uniunii Europene.
Sursă foto: Dreamstime