Ministrul de resort Florin Spătaru a anunțat, vineri, 16 decembrie, că un număr de 97 de firme din România au depus proiecte pentru accesarea celor 150 de milioane de euro puse la dispoziţie anul acesta de Ministerul Economiei pentru industria prelucrătoare.
Aproape 100 de firme românești au depus proiecte pentru accesarea a 150 de milioane de euro pentru industria prelucrătoare
Astfel, mii de locuri de muncă vor fi create la nivel național după demersul făcut de Ministerul Economiei.
„Mii de locuri de muncă vor fi create, aceasta fiind una dintre condiţiile de eligibilitate prevăzute în cadrul schemei de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare promovată de Ministerul Economiei. Astăzi s-a încheiat apelul de depunere a cererilor privind acordurile de finanţare pentru investiţiile din industria prelucrătoare, un program la care au fost înscrise 97 dosare. Ajutorul de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru anul 2022 şi anul 2023 va fi la dispoziţia industriei prelucrătoare pentru a putea depăşi provocările ultimilor ani din cauza crizelor suprapuse care au afectat economia naţională, dar şi cea europeană”, a explicat ministrul Florin Spătaru.
Cererile au fost depuse între 1 noiembrie și 16 decembrie
Ministerul Economiei arată, într-un comunicat remis recent, că a derulat în perioada 1 noiembrie – 16 decembrie 2022 o etapă de depunere a cererilor pentru acordul de finanţare a investiţiilor destinate industriei prelucrătoare din România.
Astfel, conform informării de vineri, din analiza preliminară deja realizată la nivelul Ministerului Economiei, în cadrul acestei sesiuni, a fost solicitat ajutor de stat în valoare de peste 600 de milioane de euro, iar 26 din total solicitanţi propun investiţii în zone defavorizate, cu COD CAEN sold negativ în balanţa comercială RO.
„De asemenea, din total aplicaţii înregistrate, reiese posibilitatea creării a peste 8.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că această schemă de ajutor de stat constituie un instrument eficient de susţinere a contextului socio-economic din România atât prin promovarea produselor industriale româneşti, cât şi prin creşterea nivelului de trai în zonele defavorizate”, se spune în comunicatul ME.
Dosarele vor fi verificate de Ministerul Economiei
Ulterior, dosarele depuse vor fi verificate pe baza criteriilor de eligibilitate şi a condiţiilor impuse de HG nr. 959/2022 şi a ghidului solicitantului. În urma etapei de verificare, Ministerul Economiei va transmite astfel întreprinderilor solicitante, după caz:
- acordul pentru finanţare sau proiectul acordului pentru finanţare, după caz;
- solicitare de informaţii şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanţare;
- scrisoare de respingere a cererii de acord pentru finanţare.
Schema de ajutor de stat se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022 – 2027.