Firmele pot obţine finanţare pentru organizarea burselor de locuri de muncă, furnizarea programelor de formare profesională şi pentru consultanţă în vederea demarării unei afaceri. Fonduri nerambursabile însumând 98 milioane de euro sunt alocate pentru a reducere şomajul de lungă durată, prin atragerea şi menţinerea a cât mai multe persoane pe piaţa muncii, cu accent special pe grupurile dezavantajate, precum şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a persoanelor
Firmele pot obţine finanţare pentru organizarea burselor de locuri de muncă, furnizarea programelor de formare profesională şi pentru consultanţă în vederea demarării unei afaceri.
Fonduri nerambursabile însumând 98 milioane de euro sunt alocate pentru a reducere şomajul de lungă durată, prin atragerea şi menţinerea a cât mai multe persoane pe piaţa muncii, cu accent special pe grupurile dezavantajate, precum şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
Pot solicita finanţare companiile, inclusiv cabinetele de psihologie, furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, ONG-urile şi asociaţiile profesionale. Nu pot depune cerere de finanţare PFA, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Sunt considerate activităţi eligibile: furnizarea serviciilor de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri care să includă servicii juridice, de marketing, financiare, metode şi tehnici eficiente de management şi alte servicii de consultanţă, formarea profesională în vederea adaptării calificărilor la nevoile pieţei muncii, furnizarea serviciilor de informare şi consiliere profesională şi plasare la locul de muncă pentru persoanele ameninţate de pierderea serviciului şi şomerilor de lungă durată, organizarea burselor de locuri de muncă, furnizarea programelor de formare profesională etc.
Evaluarea se va realiza după modelul „primul venit, primul servit“, astfel încât perioada dintre depunerea unui proiect şi transmiterea rezultatului evaluării către solicitant este estimată la circa 30 de zile. Acest mecanism permite celor ale căror cereri de finanţare au fost respinse să reformuleze cererea şi s-o transmită din nou. În momentul în care suma valorii eligibile a proiectelor aprobate va fi egală cu alocarea financiară, linia de finanţare va fi închisă. Cererea de finanţare se pote transmite online pe www.fseromania.ro.
Acte necesare
• Documentele statutare, inclusiv actele adiţionale
• Certificatul de înregistrare fiscală
• Certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, care să ateste că societatea nu este în stare de insolvenţă sau pe cale de lichidare
• Bilanţul contabil pentru fiecare din ultimii doi ani fiscali încheiaţi
• Hotărârea judecătorească de înfiinţare şi extrasul actualizat din Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sau certificat emis de judecătorie sau tribunal, care să ateste numărul de înregistrare şi situaţia juridică a organizaţiei, pentru ONG-uri.