Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că aproape 2.000 de români au fost confirmați pozitiv cu noile tulpini ale coronavirusului până la data de 23 mai. Mai exact, este vorba despre 1.995 de infectări.
În ceea ce privește tulpinile prezente în România, potrivit sursei citate, au fost confirmate 1.397 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.375 sunt varianta britanică, 10 – sud-africană și 12 braziliană.
De menționat este faptul că, una dintre tulpini are șanse să scadă eficiența vaccinului. Este vorba despre mutația E484K, care a fost depistată la unul din cazurile din Suceava, confirmate cu varianta britanică, la un alt caz din Ilfov, cu mutație sud-africană, și la un caz confirmat cu varianta braziliană, în municipiul București.
INSP precizează însă că acest tip de mutație nu este o nouă variantă a coronavirusului, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană, apoi braziliană și, mai recent, la cea britanică.
Sursa citată mai adaugă că această mutație se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.
Câți români au murit după infectarea cu noile variante
În ceea ce privește numărul deceselor, potrivit INSP, au fost înregistrate 30 de decese după infectarea cu noile variante ale coronavirusului, care stârnesc îngrijorare. 27 dintre decese au fost în cazul persoanelor care au fost infectate cu tulpina britanică, pe când alte trei decese, în cazul celor infectați cu tulpina braziliană.
Tulpinile indiene pe de altă parte sunt considerate variante „de interes”, nu „de îngrijorare”. Mai exacct, până pe 23 mai a fost confirmat un singur caz de infectare cu linia genetică B.1.617.1, la un bărbat în vârstă de 58 de ani, din județul Galați, cu istoric de călătorie în India.
În același timp, au fost confirmate 19 cazuri cu linia genetică B.1.617.2. Trei cazuri au fost confirmate dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov, și sunt cetățeni indieni; un caz provine dintr-un focar familial din București, trei cazuri COVID-19; un caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din județul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19; un caz este cetățean indian, domiciliat în Ilfov, dar care a sosit în România în luna martie a.c. 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni.