În perioada 2013-2022, proprietarii de locuinţe şi companiile din România au primit despăgubiri de aproape 25 de milioane de euro (116 milioane lei) din partea companiilor de asigurări membre UNSAR, ca urmare a producerii de inundaţii şi alunecări de teren.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), aceste despăgubiri au fost plătite atât în baza poliţelor de asigurări de locuinţe, cât şi în baza asigurărilor de bunuri şi proprietăţi dedicate companiilor.
Acest sprijin financiar reprezintă plata despăgubirilor pentru 13.193 de dosare de daună, dintre care 12.078 ca urmare a producerii riscului de inundaţii (din cauze naturale). Valoarea despăgubirilor pentru pagubele provocate de inundaţii a fost de aproximativ 87 milioane lei, diferenţa fiind pentru acoperirea pagubelor provocate de alunecările de teren.
Din cele aproape 87 de milioane lei, 47,2 milioane lei au fost plătite companiilor în baza asigurărilor dedicate acestora, iar diferenţa de 39,7 milioane lei reprezintă despăgubiri plătite proprietarilor de locuinţe.
Ce poate acoperi o asigurare
„Astfel, pentru a putea fi protejaţi în cazul producerii unor situaţii neprevăzute, este bine să beneficiem de soluţii de asigurare potrivite.
În acest context, consultanţa oferită de distribuitorii de asigurări reprezintă o resursă importantă de informaţii pentru oricine este interesat să fie cât mai bine protejat financiar.
Spre exemplu, o asigurare facultativă pentru locuinţă poate acoperi, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute – inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice etc”, se arată în comunicatul UNSAR.
Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.
De ce e bine să ne asigurăm locuințele
După achiziția unui imobil, achiziția unei asigurări de locuință este crucială pentru siguranța locuinței. Fenomenele atmosferice și naturale violente pot provoca pagube imobiliare semnificative.
Având în vedere că în anumite regiuni ale țării astfel de fenomene apar mai des și sunt mai severe, merită să alegi o poliță de asigurare ce cuprinde prevederi corespunzătoare care să garanteze protecția împotriva unor astfel de evenimente.
Dezastrele naturale includ: ploi violente, secetă, incendii, ninsori puternice, temperaturi extreme, alunecări de teren și cutremure. Aceste tipuri de evenimente naturale violente pot distruge multe dintre bunurile imobiliare pe care le deții.
Din ce în ce mai mulți oameni își asigură locuințele, iar alegerea unei anumite companii de asigurări poate avea loc în urma verificării numeroaselor recenzii disponibile în mediul online.
Există numeroase alte avantaje pe care o asigurare a casei le oferă și este bine să o iei în considerare pentru a-ți proteja locuința.