Pe plan mondial, aproape 27 de milioane de persoane se află în stare de sclavie, a semnalat secretarul de stat american Hillary Clinton, în contextul în care SUA au prezentat marţi raportul lor anual privind traficul cu fiinţe umane.
S-au făcut totuşi progrese în lupta împotriva acestui ‘flagel’, mai ales datorită faptului că tot mai multe guverne au lansat acţiuni de urmărire a traficanţilor, relevă raportul.
Din cele 185 de ţări supuse studiului, numai 33 se conformează documentelor adoptate la nivel internaţional pentru a pune capăt traficului cu fiinţe umane, precum Declaraţia universală a drepturilor omului.
Printre cele mai slab notate 17 ţări se numără Algeria, Republica Democrată Congo, Libia, Coreea de Nord şi Arabia Saudită.
Siria a intrat pe lista neagră a ţărilor acuzate de trafic cu fiinţe umane deoarece ‘guvernul sirian nu aplică măsurile destinate eliminării traficului (cu fiinţe umane) şi nu face niciun efort în acest sens’, explică raportul american.
Abolirea sclaviei în SUA în 1865 ‘şi în alte ţări nu a însemnat, din nefericire, sfârşitul sclaviei’ în ansamblul său, a spus Hillary Clinton. ‘Estimăm astăzi la 27 de milioane numărul persoanelor victime ale sclaviei în întreaga lume, ceea ce numim uneori trafic cu fiinţe umane’, a adăugat secretarul de stat american.
În pofida adoptării de tratate şi legi care interzic sclavia, faptele arată că mulţi bărbaţi, femei şi copii trăiesc ca nişte ‘sclavi ai timpurilor moderne’ din cauza flagelului numit trafic cu fiinţe umane, a subliniat Hillary Clinton. Potrivit acesteia, ‘victimele sclaviei moderne sunt bărbaţi şi femei, fete şi băieţi în cazul cărora istoria ne aminteşte de ce tratamente inumane suntem capabili’.
‘După un secol şi jumătate de la victoria libertăţii în Statele Unite, această libertate continuă să fie numai o iluzie pentru milioane de persoane’, a scris Hillary Clinton în prefaţa raportului.
La 1 iunie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a anunţat că, pe plan mondial, aproape 20,9 milioane de persoane, dintre care aproape un sfert au mai puţin de 18 ani, se află într-o situaţie de muncă forţată, ocupând posturi care le-au fost impuse prin constrângere sau înşelăciune.
Hillary Clinton a mai semnalat că 29 ţări supuse studiului au urcat în clasamentul stabilit de Departamentul de Stat, ‘ceea ce înseamnă că guvernele iau măsuri adecvate’.
Sursa: Agerpres