Numărul cazurilor confirmate este din nou în creştere în Franţa metropolitană, însă se menţine totuşi la un nivel relativ scăzut. Mai multe sondaje au arătat o scădere a nivelului de respectare de către populaţie a diverselor măsuri preventive.
Aproximativ 4,4 milioane de persoane, reprezentând 6,7% din populaţia Franţei metropolitane, au fost probabil infectate cu noul coronavirus până la jumătatea lunii aprilie, au anunţat vineri autorităţile sanitare din această ţară.
Acest procent estimativ are la bază o campanie de testare a populaţiei naţionale în vederea detectării anticorpilor, a explicat Agenţia naţională pentru sănătate publică (Sante Publique France) în buletinul ei epidemiologic publicat săptămânal.
Una dintre cele mai grav afectate ţări europene
Franţa a fost una dintre cele mai grav afectate ţări europene de maladia COVID-19, înregistrând până joi un număr de 29.979 de decese. Măsuri stricte de carantină au fost implementate de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai.
Reprezentanţii Sante Publique France au avertizat că numărul cazurilor confirmate este din nou în creştere în Franţa metropolitană, însă se menţine totuşi la un nivel relativ scăzut.
Mai multe sondaje au arătat o scădere a nivelului de respectare de către populaţie a diverselor măsuri preventive, inclusiv evitarea strângerilor de mână şi păstrarea unei distanţe de un metru între oameni, deşi purtarea măştilor de protecţie se menţine la un nivel stabil.
Aceeaşi agenţie a avertizat că epidemia continuă să se răspândească în Guyana Franceză, un teritoriu francez aflat în America de Sud.
Transmitere comunitară în Guyana Franceză
Spre deosebire de Franţa metropolitană, noul coronavirus înregistrează o transmitere comunitară în Guyana Franceză, iar ratele de spitalizare şi internările în secţiile de terapie intensivă sunt în creştere, au precizat specialiştii de la Sante Publique France.
Noul prim-ministru al Franţei, Jean Castex, urmează să efectueze o vizită în Guyana Franceză duminică, însoţit de ministrul Sănătăţii, Olivier Veran.
În context, trebuie precizat că relaxarea măsurilor de restricție adoptate în Europa pentru a împiedica transmiterea noului coronavirus a dus la o nouă creștere a numărului de persoane infectate în majoritatea țărilor de pe Bătrânul Continent.
În consecință, în prezent există restricții de călătorie pentru cetățenii din țările în care se înregistrează cele mai mari rate de infectare.