Aproape 5.000 de bărbaţi ucraineni au trecut graniţa în ţara noastră, de la debutul invaziei ruseşti, în încercarea de a scăpa de mobilizare!
Mii de bărbaţi din Ucraina au refuzat să lupte în război şi au fugit din ţară, arată datele Poliţiei române de Frontieră
Autorităţile române au identificat pe teritoriul României circa 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor, de la începutul războiului în Ucraina.
Aceştia au încălcat astfel legea marţială ce le interzice bărbaţilor care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina, notează jurnaliştii agenţiei de presă spaniole EFE, care publică precizări primite din partea Poliţiei de Frontieră române.
„Aceşti cetăţeni ucraineni au solicitat să li se acorde protecţie din partea Statului român, întrucât vin dintr-o zonă de conflict”, au explicat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din România, într-un răspuns scris transmis către EFE.
Aceşti bărbaţi ucraineni, care „au intrat în România fără efectuarea formalităţilor de control la punctele de frontieră”, au fost găzduiţi în centrele regionale pentru solicitanţii de azil, se arată în acelaşi răspuns.
Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin trei copii.
Bilanţul de până acum al războiului din Ucraina, în ceea ce priveşte refugiaţii şi victimele civile ce au putut fi înregistrate
Reamintim că, potrivit unor date publicate marţi, 27 decembrie, de către Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), apaorpe 8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi de către această instituţie.
Potrivit UNHCR, Polonia a găzduit 1,5 milioane de ucraineni, Germania peste un milion, iar Franţa 150.600 de refugiaţi din Ucraina.
Bilanţul celor zece luni de război a crescut la 6.884 de civili ucişi în Ucraina, în explozii sau bombardamente.
Înaltul Comisariat ONU a înregistrat 429 de copii şi 1.832 ucise de la lansareab războiului, la 24 februarie.
Aceste morţi se concentrează în principal în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, precizează ONU.
OHCHR precizează că majoritatea morţilor civililor înregistrate au fost cauzate de „folosirea armelor explozive cu rază lungă de acţiune, şi anume tiruri de artilerie grea, lansatoare multiple de rachete, rachete şi atacuri aeriene”.
Bilanţul real al războiului rus este cu mult mai mare, deoarece rapoarte din numeroase regiuni din Ucraina nu au ajuns la ONU sau nu au putut fi încă verificate.