Aproape 700 de salariaţi vor fi afectaţi de închiderea rafinăriei Arpechim

Aproape 700 de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi în urma deciziei de închidere definitivă a rafinăriei Arpechim de la Piteşti, anunţată vineri de Petrom.

Liderul Sindicatului ‘Rafinorul’, Ionel Popescu, a declarat pentru AGERPRES că decizia luată de Consiliul de Supraveghere al Petrom va avea un puternic impact social.

‘Este vorba de 700 de oameni, este vorba de perspectiva locurilor de muncă. Este o problemă socială pentru Piteşti şi pentru judeţul Argeş’, a declarat Popescu.

El a precizat că decizia de închidere definitivă a rafinăriei nu a fost deocamdată comunicată părţii sindicale.

‘Deocamdată mai urmează nişte paşi procedurali până la închiderea efectivă, aşadar încă nu s-a discutat problema protecţiei sociale a salariaţilor. Noi avem un plan de protecţie socială până la sfârşitul anului 2012, vom vedea la momentul potrivit ce se va întâmpla’, a explicat liderul sindical.

Ionel Popescu a mai spus că sindicatul ‘Rafinorul’, care reprezintă cei peste 700 de salariaţi de la Arpechim, plus alţi 400 de angajaţi de la firmele contractoare, a făcut până în prezent numeroase demersuri pentru menţinerea activităţii de rafinare, deşi contextul economic părea să conducă inevitabil spre o decizie de închidere.

‘Am făcut tot ceea ce a ţinut de noi, de sindicat, după ce am aflat că s-a depus această moţiune de închidere. Am cerut o amânare, având în vedere contextul social. Am făcut o adresă şi către prefectul judeţului Argeş, cerând ca măcar să se amâne această închidere’, a afirmat Ionel Popescu.

În opinia liderului sindical, este nevoie de o implicare a instituţiilor statului în această problemă, atât din cauza impactului social al măsurii, cât şi din raţiuni strategice, pentru că statul român nu mai deţine în prezent nicio rafinărie.

Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, în urmă cu o zi, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând sa acorde salariaţilor ce vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro. Conform unui comunicat al companiei petroliere, decizia de închidere este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa.

Potrivit reprezentanţilor companiei, salariaţii afectaţi de această decizie vor primi plăţi compensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Pe lângă plăţile compensatorii, Petrom s-a angajat să suporte cheltuielile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de recalificare. În plus, compania sprijină salariaţii disponibilizaţi în vederea reintegrării acestora pe piaţa forţei de muncă, prin intermediul Centrelor de Tranziţie. Acestea au rolul de a oferi, în funcţie de opţiunile personale, servicii de reintegrare pe piaţa forţei de muncă sau servicii necesare deschiderii unei afaceri.

Situată într-o arie industrială din sudul României, în apropierea oraşului Piteşti, Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 mn tone/an. Arpechim a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic; prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.
SURSA: Agerpres