"O noutate faţă de ediţiile precedente o constituie faptul că vom premia companiile ce activează în turism în cadrul unei secţiuni separate, până acum acestea intrând în competiţie cu cele din comerţ. Camera bucureşteană premiază 6.840 firme, adică 18,1% din totalul firmelor considerate eligibile şi care reprezintă 5,5% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut", a precizat preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu.
Potrivit metodologiei aplicate întocmirii ierarhiei, dintre cele 125.236 de firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2016, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 37.816 firme, adică 30,2% din total.
Cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (2.348 firme, 34% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerţului (1.923 de companii, 28% din total) şi de cele cu profil industrial (1.396 firme, 20% din total). De asemenea, CCIB va premia anul acesta 407 companii ce activează în construcţii, respectiv 6% din totalul companiilor laureate, pe 21 de clase de activitate.
În clasamentul întocmit de Camera bucureşteană, o pondere de 6% revine domeniului cercetare, dezvoltare şi inovare (respectiv 390 entităţi premiate), turismului un procentaj de 4%, respectiv 242 de firme laureate, iar agriculturii, silviculturii şi pescuitului, 2% (134 de companii).
Numărul de firme premiate poate părea mare, însă, conform preşedintelui CCIB, acesta trebuie corelat cu o serie de date statistice care confirmă rolul pe care îl are Capitala în economia naţională.
Bucureşti – al treilea oraş din regiune după Istanbul şi Atena – concentrează: 23% dintre comercianţii activi înregistraţi în România, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 16% din valoarea exporturilor româneşti şi 29% din valoarea importurilor realizate de România, circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării, precum şi 20% din totalul salariaţilor consemnaţi la nivel naţional.
Regiunea Bucureşti-Ilfov a atras circa 60% din totalul investiţiilor străine directe realizate în România după anul 1990 (circa 42 miliarde euro dintr-un total de 70,1 miliarde euro). De asemenea, cea mai mare parte a investiţiilor străine directe în întreprinderi greenfield se înregistrează tot în această regiune (56,3% din totalul consemnat la nivel naţional).
Cea de-a 25-a ediţie a Topului Firmelor din Bucureşti va avea loc pe data de 24 octombrie, în Capitală. La ceremonia de înmânare a premiilor vor participa, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, personalităţi de prim-plan din spaţiul economic, academic şi diplomatic din România, membri ai Guvernului, oficialităţi de la Instituţia Prefectului, primăriilor de sector şi organizaţiilor neguvernamentale-asociaţii profesionale, organizaţii patronale. (Sursa: Agerpres)