Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate aproape 88.000 de persoane. În ceea ce privește numărul reacțiilor adverse, în acelaşi interval, 69 de reacţii adverse au fost confirmate, iar lte 146 de reacţii sunt în curs de investigare.
Astfel, potrivit CNCAV, 87.959 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În ceea ce privește vaccinurile adeministrate dintre acestea, 65.322 au primit serul Pfizer, 7.654 pe cel de la Moderna, 7.812 au fost vaccinate cu serul AstraZeneca şi 7.171 cu cel produs de Johnson & Johnson.
Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 4.057.860. Majoritatea au fost vaccinate cu Pfizer – 3.229.487, alte 345.826 primind serul Moderna, 430.039 pe cel de la AstraZeneca şi 52.508 pe cel de la Johnson & Johnson.
De menționat este faptul că în ultimele 24 de ore, au fost raportate 69 de reacţii adverse: 48 la vaccinul Pfizer, 13 la Moderna, 3 la AstraZeneca şi 5 la Johnson & Johnson, informează CNCAV.
„Menţionăm că 146 reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a transmis CNCAV.
Klaus Iohannis, despre campania de vaccinare
În urmă cu două zile, șeful statului a vorbit despre campania de vaccinare din România. Klaus Iohannis declara că este nevoie de implicare primarilor, dar și a autorităților locale, în special în mediul rural.
Totodată, președintele țării susține că oamenii trebuie să fie informați, indiferent de localitatea unde locuiesc.
„De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice. Primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acționăm mai intens și în zona rurală pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil.
Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural”, a spus șeful statului.
Președintele a mai menționat că obiectivul campaniei de vaccinare este reducerea numărului de infectări, dar și al deceselor, iar scopul final este imunitatea care să stopeze pentru totdeauna transmiterea coronavirusului în România.
„Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recreative.
Obiectivul campaniei de vaccinare este, pe termen scurt, acela de a reduce numărul îmbolnăvirilor, spitalizărilor și deceselor provocate de COVID-19, iar acest lucru se întâmplă deja. Pe termen mediu, scopul este, bineînțeles, acela de atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară a virusului”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei