Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează că aproape 97.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.
În ceea ce privește reacțiile adverse înregisrate, potrivit CNCAV, 75 de reacţii adverse au fost înregistrate în ultimele ore, iar alte 145 de reacţii sunt în curs de investigare.
Mai exact, potrivit CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 96.953 de persoane. Cele mai multe doze admnistrate au fost cele de AstraZeneca. Astfel, 74.561 de români au primit vaccinul Pfizer, 7.323 pe cel de la Moderna, 8.613 pe cel produs de AstraZeneca şi 6.456 pe cel de la Johnson & Johnson.
Ca urmare, numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 3.997.170. Cel mai multe dintre acestea – 3.186.349 – au fost vaccinate cu serul Pfizer, în timp ce 343.297 au primit serul Moderna, 429.664 pe cel de la AstraZeneca şi 37.860 pe cel de la Johnson & Johnson.
De menționat este faptul că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 75 de reacţii adverse: 56 la vaccinul Pfizer, 17 la Moderna şi câte una la AstraZeneca şi Johnson & Johnson. „Menţionăm că 145 reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a transmis CNCAV.
Românii ar putea primi și cea de a treia doză de vaccin
Pe lângă dozele de vaccin administrate până acum, românii ar putea primi și cea de a treia doză. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță a declarat că în cazul în care se va pune problema unei a treia doze de vaccin, foarte probabil nu va fi revaccinată toată populația, ci numai acele persoane care au avut un răspuns imunitar slab după schema completă de vaccinare.
Totodată, acesta a mai precizat că datele existente arată că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare, se menține eficiența vaccinurilor existente și deocamdată, la nivel internațional, nu este luată o decizie în privința administării unei a treia doze.
„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate.
În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a a declarat Valeriu Gheorghiță.