Ambuscada de pe Insula Zhenbao era să arunce lumea în al Treilea Război Mondial
În martie 1969, un contingent de soldați ai Armatei Populare de Eliberare (PLA) a atacat un avanpost sovietic de frontieră, pe Insula Zhenbao, ucigând zeci de oameni. Incidentul a adus Rusia și China în pragul războiului nuclear. Dar după două săptămâni de ciocniri, conflictul s-a încheiat, scrie 19fortyfive.com.
Ce se întâmpla dacă acest conflict uitat dintre China și URSS ar fi escaladat?
Incidentul de pe Insula Zhenbao, unde au avut loc ambuscada inițială și cea mai mare parte a luptelor, a reprezentat cel mai tensionat episod al relațiilor sino-rusești.
Cu doar zece ani mai devreme, Beijingul și Moscova stăteau la aceeași masă, ca bastioane ale lumii comuniste. Dar confruntările dintre Beijing și Moscova asupra ideologiei, conducerii și resurselor au dus la o scindare bruscă a celor doi aliați, cu repercusiuni globale.
Rușii au omorât zeci de civili
Ca reacție la uciderea gărzilor sovietice, rușii au omorât zeci de civili, iar Moscova a trimis 4 tancuri T-62, pentru a trece râul şi a captura insula. Unul a călcat pe o mină, iar celelalte trei s-au retras. După izbucnirea conflictului, și URSS și China s-au pregătit pentru război. Armata Roșie s-a redesfășurat în Orientul Îndepărtat, iar PLA a intrat în mobilizare.
În 1969, sovieticii se bucurau de un avantaj tehnologic clar în fața Chinei. In tot acest timp, Beijingul construise cea mai mare armată din lume, cu sute de mii de soldați masați la frontiera sino-sovietică. În schimb, Armata Roșie și-a concentrat forța în Europa de Est, unde se pregătea pentru un conflict cu NATO.
Gata de un război nuclear
China a testat primul său dispozitiv nuclear în 1964, oferind teoretic Beijingului o capacitate de descurajare independentă. Cu toate acestea, sistemele sale lăsau mult de dorit – rachete alimentate cu lichid, de fiabilitate nesigură, care au necesitat ore de pregătire și care puteau rămâne pe platforma de lansare doar pentru o perioadă limitată de timp. Mai mult, rachetelor chinezești nu li s-a permis să atingă ținte sovietice vitale în Rusia europeană.
URSS avea un arsenal sofisticat de arme nucleare tactice și strategice, capabil să distrugă factorul de descurajare nucleară al Chinei, bazele sale militare centrale și orașele chineze. Moscova ar fi putut să decidă eliminarea forței nucleare a Chinei, înainte ca aceasta să devină o problemă