Aproape două treimi dintre germani (62 la sută) sunt de părere că, după esecul de la prezidenţiale, guvernul condus de Angela Merkel „nu va mai rezista mult”, relevă un sondaj realizat de institutul Infratest-dimap pentru postul public de televiziune ARD.

Nu mai puţin de 68 la sută dintre germani califică drept un „front” la adresa dnei Merkel faptul că Christian Wulff, candidatul propus de ea pentru preşedinţie, a fost ales miercuri abia în urma celui de-al treilea tur de scrutin, în contextul în care coaliţia CDU-CSU-FDP dispunea teoretic de voturile necesare pentru ca acesta să treacă din primul tur.

Pentru peste trei sferturi dintre germani (77%) „Angela Merkel nu mai deţine controlul asupra coaliţiei”şi numai 31 de procente consideră că „acum, după alegerea unui nou preşedinte, guvernul va reuşi să o ia de la capăt”.

Edmund Stoiber, baron al CSU (aripa bavareză a CDU), a comparat coaliţia guvernamentală cu echipa de fotbal a Franţei care a părăsit rapid ediţia din acest an a Cupei Mondiale în urma unui eşec sportiv venit pe fondul neînţelegerilor dintre jucători, stafful tehnic şi autorităţi care au făcut din acest episod o dramă naţională. O echipă „cu jucători individuali excelenţi nu are cum să funcţioneze”, a explicat Stoiber joi seară, într-un interviu televizat.

Sondajul a fost efectuat miercuri şi joi, adică parţial în timpul celor mai lungi alegeri prezidenţiale din istoria republicii federale, cu trei tururi de scrutin întinse pe parcursul a nouă ore.

SURSA: Agerpres