Aproape jumătate din aceste decese sunt provocate de schimbările climatice. Acum s-a aflat
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Climate Change, cel puțin o parte din aceste pierderi de vieți omeneștt ar fi putut fi evitată.
Cercetătorii au descoperit că mai mult de o treime din toate decesele cauzate de căldură, începând cu 1991, pot fi atribuite schimbărilor climatice cauzate de om.
Studiul a analizat date din 732 de locații diferite
Studiul a analizat date din 732 de locații diferite, din 43 de țări diferite, care se întind pe aproape trei decenii, între anii 1991-2018.
Utilizând înregistrări ale deceselor provocate de căldură și date de temperatură din fiecare locație, cercetătorii au reușit să construiască un model computerizat care a ajutat la determinarea numărului deceselor care ar putea fi atribuite schimbărilor climatice.
Fiecare locație a avut rezultate diferite. Țările mai calde au înregistrat un procent mai mare de decese legate de încălzirea globală decât cele mai reci. Dar în medie, aproximativ 37% din totalul deceselor cauzate de căldură din perioada studiată ar putea fi legate de schimbările climatice. Inclusiv 35% din decesele cauzate de căldură în SUA.
Căldura poate fi considerată un soi de ucigaș tăcut, fiind un eveniment meteo care nu ridică același tip de îngrijorare precum un dezastru natural. Unele dintre consecințele pe care căldura le poate provoca oamenilor, dar și infrastructurii, pot avea efecte adverse asupra sănătății.
Valurile de căldură pot afecta alimentarea cu apă și rețeaua de energie. Rezultatul: întreruperi de curent și lipsa aerului condiționat și a altor instrumente necesare pe timp de caniculă. Fără mecanisme de răcire, oamenii pot experimenta epuizare, deshidratare și accidente vasculare cerebrale.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 166.000 de oameni au murit din cauza valurilor de căldură între 1998 și 2017. Căldura a fost principala cauză de deces legată de vreme în SUA, ucigând peste 130 de persoane anual.
Meteorologii au avertizat recent că sunt șanse de 90% să stabilim un nou record pentru cel mai fierbinte an, în 2025.
OMS estimează că aproximativ 125 de milioane de oameni au fost expuși la creșterea valurilor de căldură între 2000 și 2016.
Creșterea temperaturilor va împovăra în special orașele care suferă de așa numitul efect al insulei de căldură urbană. Este vorba de un fenomen care apare când clădirile, drumurile și alte structuri din beton absorb și redistribuie căldura soarelui.