Numai un procent de 58% dintre italieni, adică circa 25,7 milioane de persoane (dintr-un total de aproape 60 de milioane de locuitori), îşi vor putea permite în vara anului 2013 o scurtă perioadă de vacanţă. Potrivit sondajului menţionat, în vara anului 2010, procentul italienilor care au plecat în vacanţă era de 80%.
Factorul economic este semnificativ pentru familiile italiene, în această perioadă de criză economică, dominată de şomaj şi de o presiune aproape insuportabilă a impozitelor, comentează publicaţia La Repubblica.
În ultimii trei ani, a crescut de la 39% la 44% procentul italienilor care afirmă că bugetul familiei a scăzut în mod semnificativ, fenomen negativ care nu mai permite programarea unei vacanţe, în cursul verii. Iar 53% dintre italieni declară că nu cred că îşi vor mai putea permite un concediu cu familia în următorii ani.
Peste 7% dintre cei intervievaţi afirmă că nu pot pleca în concediu din cauza dificultăţilor întâmpinate la locurile de muncă, cauzate de creşterea ratei şomajului, care a ajuns în Italia la aproape 12%. Iar zece milioane de italieni afirmă că, pentru a nu-şi pierde locurile de muncă, sunt nevoiţi să plece în concediu numai câteva zile, dar fără a putea lăsa din mână calculatorul, pentru a putea continua să lucreze şi să citească mesajele din poştă electronică.
De asemenea, 20% dintre cei intervievaţi declară că în cursul anului 2012 au fost obligaţi să îşi ia câteva zile de ‘vacanţă forţată şi impusă’ de angajatori, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderile din Italia, mai ales cele mici şi mijlocii. Dacă nu doresc să îşi concedieze personalul, aceste întreprinderi sunt constrânse să îşi închidă temporar activitatea, obligându-i pe angajaţi să rămână acasă.
Pentru cei 58% dintre italienii care vor pleca în vacanţă în vara anului 2013, perioada maximă pe care şi-o pot permite este de 12 zile (aceasta era de peste 14 zile în anul 2008).
Pentru aceşti italieni "norocoşi", destinaţiile preferate sunt localităţile balneare din Peninsulă (într-un procent de 50%). Pentru cei care îşi pot permite un concediu în străinătate, destinaţia principală este Spania (27%), urmată de Germania. Pentru cei care rămân în Italia, locurile de vacanţă preferate sunt regiunile Emilia Romagna şi Sicilia (14%). AGERPRES