Doar 55% dintre gospodării au fost reconectate la reţeaua de electricitate, a precizat directorul companiei de distribuţie AEE, Justo Gonzalez, în cadrul primei declaraţii publice după trecerea, la 20 septembrie, a uraganului Maria în regiunea statului insular asociat Statelor Unite ale Americii. 

Unul dintre oraşele portoricane, Ciales, este în totalitate deconectat de la reţeaua de electricitate şi niciuna dintre localităţile din această ţară nu beneficiază de o reţea completă de energie electrică, a precizat Gonzalez. 

Conform AEE, spitalele, centrele comerciale şi fabricile au avut prioritate la reconectarea la reţeaua de energie electrică. 

Guvernatorul din Puerto Rico, Ricardo Rosello, a făcut vineri un apel către companiile de utilităţi din Statele Unite pentru a trimite pe insulă 1.500 de muncitori care să contribuie la eforturile de refacere a reţelei de electricitate. 

În cadrul unui interviu acordat la începutul acestei săptămâni postului ABC News, primarul din San Juan, Carmen Yulin Cruz, a declarat că răspunsul Statelor Unite în ceea ce priveşte pagubele înregistrate în Puerto Rico după uragan a fost inadecvat şi l-a numit pe preşedintele Donald Trump ''dezastru-şef'', precizează sursa citată. 

''El a fost lipsit de respect faţă de portoricani (şi) faţă de americanii care şi-au părăsit locuinţele pentru a veni aici să ne ajute'', a spus ea pentru ABC News. 

Uraganul Maria a provocat o catastrofă considerată fără precedent în istoria acestui teritoriu american. 

Conform datelor oficiale, uraganul Maria ar fi făcut 64 de morţi pe această insulă însă, potrivit CNBC, guvernatorul din Puerto Rico a ordonat revizuirea numărului de victime. Mai multe publicaţii au susţinut că bilanţul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma fenomenului meteorologic ar fi mult mai mare. Conform unui articol publicat la începutul acestei luni de New York Times, cifra reală a deceselor ar fi de 1.052.