În România, 12% din totalul populaţiei deţine o asigurare de viaţă, în vreme ce 3% îşi direcţionează o parte din venituri către o pensie de tip pilonul al treilea.
Studiul GfK realizat în ţările din regiune a privit mai atent un grup țintă cu un potențial ridicat: populația mai tânără de 30 de ani. Datele ne arată că 26% dintre aceştia au o asigurare personală și 39% una generală. Cele mai multe contracte încheiate sunt pentru autoturisme. O treime din populația tânără are o astfel de asigurare. Dar potențialul nu este încă atins: odată cu creșterea nivelului de trai în regiune și numărul tot mai mare de autoturisme, cererea pentru asigurările auto va crește şi ea.

În anul 2011, 45% din populaţia României cu vârsta până în 30 de ani deţinea o asigurare, fie ea generală, personală sau pensie privată.
Doi dintre indicatorii cheie legaţi de sistemul de asigurări se menţin stabili în ultimii ani. Ponderea populației din Europa Centrală şi de Est care a încheiat o asigurare generală (apartament/ casă/ maşină) a fost de 41% în 2008 și nu s-a schimbat în mod dramatic până în 2011, când această cotă a atins 42%. Aproape aceeași situaţie o întâlnim şi în cazul asigurărilor personale (de viaţă/ accident/ sănătate)

În 2008, 27% dintre persoanele din ţările CEE aveau astfel de asigurări, în vreme ce în 2011 numărul lor este aproximativ la fel (26%).

Fiecare al optulea locuitor din Europa Centrală și de Est are o asigurare de viață și numai un număr restrâns din populaţie are grijă de pensii pe cont propriu.

GfK colectează în fiecare an, începând din 2000, date importante despre evoluţia sistemului de asigurări în pieţele CEE pentru studiul Insurance Market Data System (IMDS), un studiu care măsoară obiceiurile legate de asigurări ale locuitorilor cu vârsta de peste 15 ani din 12 ţări ale Europei Centrale şi de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria şi România. Eşantionul celor chestionaţi în România este de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel naţional, iar datele sunt valabile pentru anul 2011.